Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Kirsti Palanko-Laaka: Sa…

Uutinen

SAK:n Kirsti Palanko-Laaka: Samapalkkaisuusohjelman johdettava käytännön toimenpiteisiin

Palanko-Laaka Kirsti

– Samapalkkaisuusohjelman on johdettava sellaisiin käytännön toimenpiteisiin, jotka edistävät samapalkkaisuuden toteuttamista työpaikoilla. SAK esitti jo viime tuponeuvotteluissa yhteistä toimenpideohjelmaa, joka edistäisi samapalkkaisuuden toteuttamista saman työnantajan palveluksessa olevien ja samaa tai samanarvoista työtä tekevien, mutta eri työehtosopimusten piirissä olevien työntekijöiden kesken. Silloin esitys ei saanut vastakaikua työnantajapuolelta. Nyt SAK toivookin, että kolmikantainen samapalkkaisuusohjelma käynnistetään mahdollisimman pian, sanoi SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka tänään julkistetusta samapalkkaisuusselvityksestä.

Palanko-Laakan mukaan samanarvoisen työn määrittäminen nousee keskeiseksi haasteeksi myös selvityshenkilö Tuulikki Petäjäniemen raportissa. SAK:laisissa ammateissa jako naisten ja miesten töihin on vahvempaa kuin monilla muilla aloilla. Suoritustason tehtävissä sama palkka samasta työstä toteutuu melko hyvin työehtosopimusten palkkataulukoiden mukaisesti. Sen sijaan suuri haaste on tutkia naisten ja miesten töiden samanarvoisuutta.

– Samapalkkaisuusohjelman olisikin käynnistettävä hankkeita, joissa kehitetään toimialakohtaisia, kaikki henkilöstöryhmät käsittäviä työn vaativuuden arviointijärjestelmiä. Suomi voisi olla aloitteellinen myös EU-tason tieteellisen tutkimus-hankkeen käynnistäjänä. Hankkeessa olisi luotava yleispätevä, eri aloille ja ammatteihin sopiva, työn vaativuuden arviointijärjestelmä. Nykyisin työpaikoilla on käytäntönä se, että eri henkilöstöryhmien tehtävien vaativuuksia arvioidaan eri järjestelmillä eikä niitä verrata keskenään, Palanko-Laaka totesi.

Tasa-arvolain uudistus vauhdittaa naisten ja miesten tehtävien ja palkkojen vertailua työpaikoilla. Sitä edistävät erityisesti uuden lain mukaiset palkkakartoitukset, jotka sisällytetään tasa-arvosuunnitelmiin. Palanko-Laakan mukaan viranomaisten ja työmarkkinaosapuolten on nyt huolehdittava siitä, että lakiuudistukseen liitetään riittävä tiedotus ja koulutus, jotta työpaikkatason toimet palkkakartoituksista lähtien käynnistyvät mahdollisimman ripeästi. Uudistuksen edellyttämästä koulutuksesta ja työpaikkatason välineiden kehittämisestä olisikin pikaisesti sovittava osana samapalkkaisuusohjelmaa.

Lisätietoja:

Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. (09) 7721 401

Selvityshenkilö Tuulikki Petäjäniemen (STM) raportti (pdf)