SAK:n Ihalainen: Ay-yhteistyön roolia vahvistettava EU:n Pohjoisessa ulottuvuudessa
EU:n Pohjoisen ulottuvuuden merkitys korostuu laajentumisen myötä. EU:n laajentuminen asettaa Itämeren valtioille ja ay-liikkeelle myös uusia haasteita.
– Tällaisia ovat erityisesti työvoiman kehitykseen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen. Hän puhui tänään Itämeren maiden ay-verkoston BASTUNin puheenjohtajakokouksessa Helsingissä.
– Pohjoisen ulottuvuuden yhteistyötä tarvitaan myös Itämeren alueella yhdentyvän ja yhteistyötään tiivistävän unionin ja Euroopan talousalueen sekä ulkopuolelle jäävän Venäjän välisten talous-, sosiaali- ja työllisyyskysymysten hoitamiseksi, Ihalainen sanoo.
EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämishanke käynnistettiin Helsingin Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 1999. EU:n komissio on halunnut nostaa Pohjoisen ulottuvuuden yhteistyöhön ympäristöön, energiaan, järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseen, rajanylitysasioihin, televiestintään ja informaatioteknologiaan liittyviä kysymyksiä. Tavoitteena on ollut myös menettelytapojen kehittäminen.
– Käytännön tasolla pohjoinen ulottuvuus on käsittänyt hankkeita, jotka koskevat kaupan, investointien ja kuljetusten edistämistä, liikenteen, tietoliikenteen ja tuotannon perusrakenteen luomista sekä energiayhteistyötä ja ympäristön tilan parantamista. Vaikka pohjoisen ulottuvuuden hankkeisiin sisältyy myös toimia työvoimapolitiikan, työelämän suhteiden sekä sosiaali- ja terveysalan kysymysten edistämiseksi ja vaikka jokaisessa käytännön hankkeessa on mukana myös työelämää ja palkansaajia koskevia ulottuvuuksia, on palkansaajien ja heitä edustavien ay-järjestöjen merkitys jäänyt taka-alalle pohjoista ulottuvuutta koskevissa seminaareissa ja hankkeissa, Ihalainen toteaa.
Helsingissä järjestettiin helmikuussa Suomen aloitteesta Pohjoisen ulottuvuuden työmarkkinafoorumi, jossa työmarkkinoiden merkitystä ja ay-liikkeen roolia pohjoisen ulottuvuuden kehittämisessä arvioitiin. Ihalaisen mukaan tilaisuudessa käytetyt lukuisat korkean tason puheenvuorot osoittivat selkeästi, että työmarkkinaulottuvuuden kehittämiseen osana EU:n pohjoista ulottuvuutta on panostettava.
EU:n komissio valmistelee parhaillaan pohjoiselle ulottuvuudelle uutta toimintaohjelmaa vuosiksi 2004-2006. Uusi ohjelma korvaa entisen, jossa on keskitytty mm. talouteen, inhimillisten voimavarojen kehittämiseen, ympäristökysymyksiin ja rajat ylittävään yhteistyöhön.
– Olemassa olevan toimintaohjelman puitteissa toki löytyy mahdollisuuksia sisällyttää työmarkkina- ja sosiaalipolitiikan kysymyksiä ohjelman eri lukujen sisälle, mutta käytäntö on kuitenkin osoittanut, että tämä ei riitä. Siksi STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään ehdotus erityisen sosiaali- ja työmarkkinakysymyksiä käsittelevän luvun sisällyttämisestä pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelmaan on perusteltu, Ihalainen sanoo.
Hänen mukaansa näin saataisiin edistettyä parhaalla mahdollisella tavalla kolmikantaista vuoropuhelua Itämeren alueella ja kytkettyä jo olemassa oleviin ”virallisiin” yhteistyömuotoihin ay-verkoston puitteissa jo vuosikaudet harjoitettu ay-yhteistyö.