Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hallitusohjelmaan erityistoimi…

Uutinen

Hallitusohjelmaan erityistoimia nuorten työllistämiseksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen esittää ministeriöiden ja työmarkkinajärjestöjen yhteistä valmistelua

– Viime vuosien hyvä talouskehitys ja kyky yhteensovittaa talous- ja työmarkkinapolitiikka ovat johtaneet työttömyyden merkittävään laskuun. Jokainen uusi työpaikka on ollut merkittävä tasa-arvoteko.

– Vaaleihin valmistautuvien puolueiden on pidettävä mielessä, että työttömyyden taittaminen on myös seuraavan vaalikauden ehdottomasti tärkein tehtävä. Työttömyys on suurin yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja syrjäytymistä aiheuttava asia. Tuleva hallitusohjelma on siis rakennettava edelleen niin, että työttömyyden taittaminen ja työllisyysasteen nostaminen säilyvät ykköstavoitteena.

– Työllisyyden nostaminen ja rakenteellisen työttömyyden purkaminen on edellytys myös kestävälle julkisen sektorin rahoitukselle. Seuraavan vaalikauden veroratkaisujen on työllisyyden lisäksi tuettava oikeudenmukaisuutta.

– Olen erityisen huolestunut siitä, ettei synkkää virtaa pitkäaikaistyöttömyyteen ole saatu kokonaan katkaistua ja että nuorten työttömyys ja syrjäytyminen ovat huolestuttavan suurta. Meillä ei ole vara menettää yhtään nuorta työttömyyden ja kouluttamattomuuden mustaan aukkoon. Sukupolvien välisen solidaarisuuden tärkeimpiä asioita on nuorten työllisyyden varmistaminen.

– Seuraavassa hallitusohjelmassa tulisi olla osana työllisyyspolitiikka erityistoimia nuorten syrjäytymisen estämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi. Tarvitaan aukottomampi nuorten yhteiskuntatakuu, jonka idea on varmistaa, että nuorilla alle 25-vuotiailla on tarjolla joko koulutus-, työharjoittelu-, työ- tai työpajapaikka. Lisäksi kaikille nuorille on turvattava siirtyminen peruskoulutuksesta jatkokoulutukseen. Jokainen nuori tarvitsee peruskoulun jälkeisen vähintään toisen asteen koulutuksen. Nuoren ensimmäinen suhde työyhteiskuntaan ei saisi olla työttömyyskorvaus, vaan työ tai koulutus.

– Esitänkin, että valtiovarain-, opetus- ja työministeriöt sekä työmarkkinajärjestöt käynnistävät yhteisen valmistelun nuorten työllisyyden turvaamiseksi ja syrjäytymisen estämiseksi. Lisäksi työmarkkinajärjestöjen on toimittava niin, että ne kehittävät uusia ideoita sen puolesta, että mahdollisimman moni nuori saa kesätöitä kesällä 2007.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen puhui lauantaina Jyväskylässä Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Keski-Suomen osaston 100-vuotisjuhlassa.