Maahanmuuttajien työehtoja on valvottava paremmin
Hallitusohjelman mukaisesti EU:n ulkopuolisista maista tulevien työntekijöiden lupajärjestelmää selkeytetään ja ns. tarveharkinnasta luovutaan asteittain siten, ettei Suomessa jo oleva kotimainen tai ulkomainen työvoima estä oleskeluluvan saamista.
Kolmansien maiden työntekijöiden tarveharkinnasta voidaan luopua vain, jos työehtojen etukäteis- ja jälkivalvontaa tehostetaan. Meillä on jo nyt kahdet työmarkkinat. Eräiden SAK:laisten liittojen mukaan ulkomaalaisen euro on alle puolet suomalaisen eurosta. Tämä epäkohta on poistettava ja varmistettava, ettei Suomi ole omilla toimillaan lisäämässä ihmiskauppaa. Ulkomaista työvoimaa työllistävillä yrityksillä täytyy olla vastuu siitä, etteivät välittäjät käytä työntekijöitä hyväkseen.
Vastuu olisi ulotettava myös vuokratyövoiman käyttäjäyrityksiin. Työvoimaa vuokraavat yritykset eivät nykyisin vastaa siitä, maksaako vuokratun työntekijän todellinen työnantaja hänelle lain ja työehtosopimuksen mukaista palkkaa vai ei. Lainsäädäntöä on muutettava siten, että myös vuokratyövoimaa käyttävät yritykset vastaavat vuokrattujen työntekijöiden palkoista.
Ammattiliitoille on työsuhteiden valvonnan tehostamiseksi säädettävä kanneoikeus. Kanneoikeus takaisi sen, että liitot voisivat paremmin valvoa työehtojen noudattamista ja tarvittaessa viedä asian oikeuteen, jos työehtoja ei noudateta.
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehdon artikkeli julkaistiin Turun Sanomissa 18.11.2008.
Koko artikkelin näet oikeanpuoleisen palstan linkistä.