Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Selvitysmiehet sivuraiteella (…

Uutinen

Selvitysmiehet sivuraiteella (21.1.2000)

SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanteen mukaan eläkejärjestelmän kilpailua pohtineet selvitysmiehet ovat valitettavasti epäonnistuneet päätehtävänsä selvittämisessä.

– Eläkejärjestelmän kilpailun pääuhka on keskittymisvaara. Sen selvittäminen sekä useita muita keskeisiä kilpailukysymyksiä on jätetty liian vähälle huomiolle. Esimerkiksi yhtiöiden pilkkomismahdollisuuden tarkastelu on jätetty tekemättä, vaikka määräävän markkina-aseman purkaminen sitä edellyttää. Eli se jää jatkoselvitysten varaan. Sen sijaan sellaisten kysymysten kanssa, jotka eivät välittömästi liity kilpailuun, on näperrelty tarpeettomasti, Parmanne toteaa.

Parmanteen mukaan laskuperustekoron määrittelyä, takaisinlainauskorkoa ja vakavaraisuussäädöksiä koskevat ehdotukset eivät ole tämän hetken keskeisimpiä kilpailuongelmia.

– Tärkeitä ja kannatettavia uudistuksia ovat sen sijaan markkinoillepääsyn ja eläkelaitoksen valinnan helpottamiseen tähtäävät ehdotukset, jotka saattavat kuitenkin osoittautua kilpailun kannalta riittämättömiksi, osastopäällikkö Parmanne toteaa.

Lisätietoja: osastopäällikkö Pertti Parmanne, (09) 7721 310