Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Saana Siekkinen: Nuorten työel…

Uutinen

Saana Siekkinen: Nuorten työelämään pääsyä on helpotettava

Saana Siekkinen

– SAK:n tavoitteena on saada kaikille nuorille kunnollinen ammatti, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen kirjoittaa.

”Viime talven eläkekiistan seurauksena valmistellaan työmarkkinakeskusjärjestöjen kahdessa eri työryhmässä toimia työurien pidentämiseksi kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä.

Moni on kysynyt, onko työurien jatkamisessa mitään järkeä, kun samaan aikaan työpaikoilla irtisanotaan ja lomautetaan työntekijöitä ja nuoret eivät pääse edes ensimmäiseen työpaikkaansa.

Työurien jatkamisessa on katse suunnattava laman yli. Lähivuosina on ensisijaista tukea työttömäksi jäävien ja erityisesti nuorten pääsyä työmarkkinoille. Vuodesta 2010 lähtien työikäisen väestön määrä kääntyy kuitenkin laskuun. Kun parhaassa työiässä olevan väestön määrä vähenee, voi se rajoittaa talouden hyvinä aikoina yritysten mahdollisuuksia saada työvoimaa.

Vuonna 2005 voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työurien pidentämisessä on huomio käännettävä siihen, miten ihmisten selviytymistä työelämässä voidaan tukea läpi työuran ja jo ennen sitä.

SAK:n tavoitteena on saada kaikille nuorille kunnollinen ammatti ja lisätä erityisesti tutkintoa vailla olevien aikuisten koulutusmahdollisuuksia. Ajamme työntekijälähtöisiä työaikajoustoja ja kaikille työntekijöille työterveyshuoltoa. Lisäksi ikääntyville ja osatyökykyisille pitäisi suunnata erityistoimia työssä pysymisen tukemiseksi.

Uudistusten toteuttamisessa ei ole tarpeen jäädä odottelemaan, sillä monet toimet voisivat helpottaa myös työttömien ja nuorten tilannetta. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle jää tänäkin vuonna tuhansia nuoria ja kuitenkin lähes kaikkiin työtehtäviin vaaditaan ammatillinen koulutus.

Kaikille nuorille on saatava opiskelupaikka toisen asteen koulutuksessa, ammattistartti-, kymppiluokka- tai työpajapaikka. SAK nostaisi oppilaitoksien aloituspaikkamäärää ja suuntaisi lisärahoitusta oppilashuoltoon ja lähiopetukseen. Tavoitetta tukisi oppivelvollisuusiän laajentaminen koskemaan perusopetuksen jälkeistä aikaa.

Ajankohtaista työttömyystilannetta voitaisiin helpottaa myös lisäämällä työntekijöiden mahdollisuuksia lyhentää työaikaa määräajaksi elämäntilanteista johtuvista syistä. Yksi nopeasti toteutettava toimi olisi uudistaa ja laajentaa jo käytössä oleva osa-aikalisä.

Tällä hetkellä TE-toimisto voi myöntää osa-aikalisää työntekijälle, joka siirtyy vapaaehtoisesti kokoaikatyöstä määräajaksi osa-aikatyöhön. Työnantajan on palkattava täksi ajaksi osa-aikatyöhön työtön työnhakija.

Osa-aikalisä voitaisiin uudistaa niin, että ikääntyvä työntekijä voi vähentää työtaakkaansa siirtymällä osa-aikatyöhön, mutta ei kokonaan pois työelämästä ja tilalle palkattaisiin nuori vasta ammattiin valmistunut työtön. Olen vakuuttunut, siitä että uudistus palvelisi kaikkia osapuolia.”

Kirjoittaja Saana Siekkinen on SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija ja työmarkkinajärjestöjen työelämäryhmän toinen sihteeri.

Kolumni on julkaistu 10. heinäkuuta 2009 Uutispäivä Demarissa.