SAK:n pääekonomisti Tukuseton raportista: Hyvät perustelut raamiratkaisulle
Tulo- ja kustannuskehitystä selvittävän toimikunnan (Tukuseto) mukaan Suomen talouden vapaa pudotus on nyt ohi ja kokonaistuotanto on kääntynyt hiljalleen nousuun. Tästä huolimatta maailmantalouden ja Suomen kansantalouden lähiajan näkymät ovat edelleen hyvin epävarmat.
– Myös ensi vuodesta on tulossa työllisyyden osalta hyvin heikko. Tähän asti työllisten lukumäärä on vajonnut jopa nopeammin kuin edellisessä lamassa ja suunta jatkunee ainakin pitkälle ensi syksyyn. Ei siis tarvitse olla erityinen alan harrastaja löytääkseen myös Tukuseton raportista joukon perusteluja sille, miksi Suomessa pitäisi nyt sopia laajempi talous- ja työmarkkinakehitystä raamittava ratkaisu, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.
Tehtyjen työtuntien raju aleneminen on leikannut palkansaajaväestön ostovoimaa tänä vuonna. Kosken mukaan palkansaajien ostovoima kasvaa ensi vuonna vieläkin hitaammin, kun keskiansioiden nousu hidastuu tuntuvasti ja työtuntien määrän lasku jatkuu edelleen. Ostovoimaa alentaa ensi vuonna myös kiristyvä kunnallisverotus.
Kilpailukykymittareihin suhtauduttava varauksella
Raportin perusteella Suomen kilpailukyky näyttää sukeltavan jyrkästi, jos sitä mitataan yksikkötyökustannuksilla. Nykyisessä taloustilanteessa tuottavuusmittarin valinnalla on kuitenkin suuri merkitys. Jos tuottavuutta mitataan tehtyä työtuntia kohden, kehitys onkin maltillisempaa.
– Työntekijää kohden lasketut yksikkötyökustannukset antavat liian synkeän kuvan todellisesta kilpailukyvystämme. Suomen keskimääräistä suurempaan tuotantopudotukseen on tähän asti sopeuduttu todennäköisesti muita maita useammin työtunteja vähentämällä. Suhdanteen palaaminen normaaliksi nostanee tuottavuuden takaisin normaaliksi. Tämä heilahtelu ei jää järsimään rakenteellista kilpailukykyämme, jonka arvioin edelleen olevan melko hyvä, sanoo pääekonomisti Olli Koski.