Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus tehostaisi ulko…

Uutinen

SAK:n hallitus tehostaisi ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhdevalvontaa

EAY:lle valtuudet neuvotella työperäisestä stressistä

SAK:n hallitus sai maanantaisessa kokouksessaan selvityksen ulkomaalaisten työehtojen valvontaa pohtineen ULTEVA-työryhmän työskentelystä. Kokouksessa pidettiin myönteisenä, että tupossa sovitut ulkomaalisten työehtovalvontaa koskevat kirjaukset on työryhmän työskentelyssä huomioitu ja että työsuhdevalvontaa ehdotetaan muutoinkin tehostettavaksi. SAK pitää kuitenkin välttämättömänä, että myös ns. lähetettyjä työntekijöitä koskevaa lakia korjataan ja kanneoikeutta laajennetaan ulkomaisten työntekijöiden vähimmäistyöehtojen laiminlyöntitapauksissa koskemaan myös työmarkkinajärjestöjä.

SAK:n hallitus arvioi kokouksessa Sailaksen työllisyystyöryhmän raporttia. Keskusteluissa todettiin, että raportissa asetetut tavoitteet sinänsä ovat oikeita ja että raportti sisältää lukuisia mm. nuorten työllistämiseen ja työvoimapalveluiden kehittämiseen liittyviä mielenkiintoisia ehdotuksia. Myönteistä työllisyyssykäystä raportissa etsitään muhkeasta verokevennyspaketista, jolta siinä odotetaan epärealistisen dynaamisia työllisyysvaikutuksia. SAK:n hallituksessa myös kummasteltiin työryhmän halua lähteä puuttumaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja työeläkkeisiin, joita koskevat kolmikantaisesti sovitut uudistukset vanha eduskunta vielä viimetöikseen sai vahvistettua.

Keskustelussa esitettiin huoli siitä, että tämäntyyppiset ehdotukset ovat omiaan lisäämään palkansaajien epävarmuutta ja turvattomuutta muutoinkin epävarmojen talous- ja työllisyysnäkymien vallitessa. Tämä epävarmuus taas on omiaan mm. jouduttamaan eläkkeellesiirtymispäätöksiä. Työttömyysturvaa ja eläkkeitä koskevat ehdotukset saattavat myös outoon valoon kolmikantaisten sopimusten merkityksen. Keskustelussa kritisoitiin myös raportissa esitettyä ajatusta julkisten palvelujen laajasta kilpailuttamista ja yksityistämistä, ja arvioitiin sen herkästi johtavan hyvinvointiyhteiskunnan rapautumiseen.

SAK:n hallitus sai kokouksessa myös selvityksen hallitusohjelmavalmistelun etenemisestä (ks. tiedote 7.4.2003). SAK:n omat hallitusohjelmatavoitteet pohjautuvat lokakuussa vahvistettuihin vaalikauden tavoitteisiin.

Kokouksessaan SAK:n hallitus myönsi omalta osaltaan EAY:lle valtuudet neuvotella eurooppalaisten työnantajajärjestöjen UNICEn ja CEEP:n kanssa työperäistä stressiä koskevasta puitesopimuksesta. EAY:n tavoitteena on ollut käynnistää neuvottelut kaikkia työntekijäryhmiä koskevasta puitesopimuksesta, jonka painopisteenä olisi työperäisen stressin ennaltaehkäisy. Työperäisen stressin neuvottelut ovat osa EAY:n ja UNICE:n marraskuussa sopimaa sosialidialogin työohjelmaa, jonka muita teemoja ovat mm. väkivalta ja häirintä. EAY:n hallitus käsittelee neuvottelujen aloittamista 28.-29.4. kokouksessaan.

SAK:n hallitus jakoi SAK:n kulttuurirahaston apurahat vuodelle 2003. Apurahojen yhteissumma on 17 000 euroa. Apuraha myönnettiin yhteensä 24 yksityiselle harrastajalle ja kolmelle yhteisölle (ks. uutinen 7.4.2003).