Emilian tarina -verkko-opetusaineisto valottaa työelämän pelisääntöjä
Työelämään juuri siirtynyt nuori on usein tietämätön työntekijän oikeuksista ja velvoitteista. SAK:n tuottama Emilian tarina -verkko-opetusaineisto selvittää käytännönläheisesti palkansaajan oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä. Opetusaineisto rakentuu kuvitteellisen 19-vuotiaan Emilian kokemuksiin työelämästä.
Osoitteesta www.tyoelamanpelisaannot.fi löytyvä opetusaineisto käsittelee mm. seuraavia kysymyksiä:
- mihin työsopimus velvoittaa työnantajaa ja työntekijää?
- miten vuosiloma määräytyy?
- mitä oikeuksia sairastuneella tai vanhempainvapaalla olevalla palkansaajalla on?
- miten palkansaajan edunvalvontaa hoidetaan työpaikalla?
Aineisto sisältää interaktiivisen tarinan lisäksi erilaisia tehtäviä ja pohdintaosuuksia sekä aakkosellisen työelämän sanaston.
– Opetusaineisto on tarkoitettu lukioiden yhteiskuntaopin ja lakitiedon, ammatillisten oppilaitosten yhteiskunnallisten aineiden ja työelämätiedon sekä peruskoulun 9. luokan opetukseen. Emilian kokemuksiin työelämässä voivat kuitenkin tutustua kaikki palkansaajan oikeuksista kiinnostuneet, kertoo projektista vastannut SAK:n koulutussuunnittelija Reijo Päivärinta.
Emilian tarinan tekstiosuuden on kirjoittanut turkulainen historiantutkija Taina Uusitalo. Aineiston nettitoteutuksesta on vastannut graafinen suunnittelija Riku-Sakari Kujanen. SAK omistaa opetusaineiston käyttöoikeudet.
Ay-liikkeen neljä sukupolvea verkossa
SAK julkaisee loppukesästä myös toisen verkko-opintoaineiston, joka käsittelee suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen pitkää, yli sadan vuoden historiaa työntekijöiden edunvalvojana. Ammattiyhdistysliikkeen neljä sukupolvea -opintoaineisto on suunnattu sekä ay-liikkeen koulutustilaisuuksiin että oppilaitosten historian opetukseen.
Opintoaineiston ovat toteuttaneet SAK:n toimeksiannosta historiantutkija Taina Uusitalo ja graafinen suunnittelija Riku-Sakari Kujanen. Aineiston tuottamisesta on vastannut SAK:n koulutussuunnittelija Reijo Päivärinta. Ay-liikkeen neljä sukupovea julkaistaan 26.8.2008 osoitteessa www.ay-historia.fi.