Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Henkilöstörahastolaki lisää ta…

Uutinen

Henkilöstörahastolaki lisää tasa-arvoa palkitsemisessa

Henkilöstörahastolaki

SAK:n mukaan uusi henkilöstörahastolaki lisää tasa-arvoa yritysten palkitsemisjärjestelmissä. Uusi laki edistää henkilöstörahastojen käyttöä. Siten se voi lisätä myös SAK:laisten työntekijöiden mahdollisuutta päästä entistä useammin tulospalkkioiden piiriin. Tähän asti he ovat liian usein jääneet kokonaan tulospalkkioiden ulkopuolelle, mikä on kasvattanut palkkaeroja ja luonut epätasa-arvoa eri henkilöstöryhmien välille. Lain toteutuessa henkilöstörahastoihin siirrettävien tulospalkkioiden periaatteet on käytävä läpi yt-menettelyssä.

Hallituksen esityksessä on otettu huomioon myös lisääntyneet pätkätyöt. Pirstoutuneiden työpätkien osalta henkilöstörahastojen käyttö on ollut käytännössä liki mahdotonta. Lakiesityksen mukaan rahastosta olisi mahdollista nostaa omaa osuuttaan nopeammin kuin nykyisin. Tämä houkuttelee rahaston käyttöön myös niitä, joilla ei ole pitkää työhistoriaa takanaan. Toisaalta osuuttaan voi jatkossakin säästää pitempää ajanjaksoa varten.

Lakiesitys parantaa merkittävästi myös irtisanottujen asemaa. Talouskriisi ja laskeneet pörssikurssit ovat kohdelleet huonosti myös rahasto-osuuksia. Tilanne on ollut erityisen epäoikeudenmukaista niille työntekijöille, jotka on irtisanottu työpaikastaan. Heidän on ollut pakko nostaa rahasto-osuutensa alhaisten pörssikurssien aikana. Lakiesityksessä annetaan mahdollisuus siihen, että vastaavissa tilanteissa voitaisiin odottaa neljän vuoden ajan kurssien tasaantumista, ennen kuin rahasto-osuus olisi pakko lunastaa.

Lakiesityksessä ei rahastojen käyttöä ole laajennettu kunta-alalle. SAK toivoo, että kunnalliset neuvottelujärjestöt tarkastelisivat omalta osaltaan esityksen sovellettavuutta kunta-alalle.