Viisi vinkkiä joulustressin välttämiseen
Työkiireiden lisäksi joulukiireet kuormittavat monia. Läheisten ja omat odotukset ovat korkealla. Joulustressin pystyy kuitenkin välttämään toimimalla järkevästi.
Miten joulustressin pystyy välttämään, tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta?
1. Mieti, mitä tarvitaan
Kun jouluvalmistelut alkavat ahdistaa, on parempi istahtaa alas ja miettiä, mitä oikeasti tarvitaan jouluna.
On viisasta kirjata ihan kynällä ja paperilla, mikä asia, esimerkiksi jouluherkku tai -askare, tuo kullekin perheenjäsenelle joulutunnelman. Voi olla, että tavan vuoksi on valmistettu tiettyjä jouluruokia, joista kukaan ei erityisesti pidä. Kaikki tällaiset voi jättää pois.
2. Suunnittele etukäteen
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Siivouksen voi aloittaa jo pikkuhiljaa, yksi paikka kerrallaan. Ruoat voi valmistaa etukäteen. Ennen ruoat oli pakko tehdä juuri joulun alla, koska asiallisia säilytystiloja ei ollut.
Kannattaa miettiä lahjojen määrää. Yksi mieluinen lahja on parempi kuin monta vähemmän mieluista. Jos on kiire, verkkokauppa on kätevä apu.
3. Jaa tehtävät
Jouluun valmistautumisen tunnelmaan pääsevät kaikki kiinni, kun työt jakaa osiin ja osoittaa jokaiselle pieniä tehtäviä kunkin voimien ja taitojen mukaan niin ruoanlaitossa kuin siivouksessa. Yksi voi siivota eteisen, toinen vessan jne. Tosin jouluksi riittää normaali perussiivous. Suursiivous on järkevämpää tehdä joulun jälkeen, samalla saa teipinjäljet hangattua ikkunoista ja havunneulaset imuroitua hyvin pois.
4. Mitoita ruoka oikein
Kannattaa laskea, paljonko jouluna kuluu ruokaa. Ennen jouluruokia syötiin monta viikkoa ja määrät olivat suuret. Vähempi riittää.
5. Vaihda ja tuunaa
Koska on työlästä valmistaa pieniä määriä, tiettyä jouluruokaa voi valmistaa isomman erän ja vaihtaa ruokia ystävien, naapureiden tai työkavereiden kesken. Yksi voi leipoa joulutortut, toinen valmistaa lanttulaatikot ja kolmas porkkanalaatikot.
Jouluruokia voi hankkia myös myyjäisistä, netistä kotiinkuljetettuna ja kaupan eineshyllyltä. Eineksiä voi tuunata kermalla ja mausteilla mieleisikseen. Jos haluaa kuitenkin itse valmistaa laatikot, apuna voi käyttää valmiita juuressoseita, ettei joulua tarvitse aloittaa lantun kuorimisella.
Birgitta Suorsa