Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset "Katse uuteen työmarkkina…

Uutinen

"Katse uuteen työmarkkinaratkaisuun vasta hallitusohjelman jälkeen"

Lauri Ihalainen. Kuva: Tuulikki Holopainen

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen suosittaa koko henkilöstön oikeudenmukaisempaa palkitsemista ensi vuonna

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mielestä olisi talouspoliittisesti järkevää ja oikeudenmukaista, jos työmarkkinajärjestöt suosittelisivat ensi vuonna koko henkilöstön palkitsemista tuloksellisuudesta sen sijaan, että jaettaisiin vain omistajille ja johtajille suunnattuja optioita ja osinkoja. Hänen mukaansa tällä toimenpiteellä lisättäisiin kotitalouksien kulutuskysyntää talouskasvun taittuessa ensi vuoden aikana ja parannettaisiin palkansaajien horjuvaa uskoa samassa veneessä soutamisesta.

Ihalainen esittää oikeudenmukaisempaa palkitsemista uudessa Palkkatyöläinen-lehdessä. Henkilöstön palkitsemisen lisäksi Ihalainen ottaa haastattelussa kantaa kolmikantayhteistyöhön. Hänen mielestään tässä vaiheessa ei ole mahdollisuuksia katsoa tulevan sopimuksen sisältöä eikä muotoa, vaan ensin on nähtävä, aikooko eduskuntavaalien jälkeinen hallitus rakentaa hallitusohjelmansa kolmen edeltäjänsä tavoin myös kolmikantaa korostaen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esitti viimeisimmässä talousennusteessaan, että talouskasvun hiipuessa ensi vuonna kotitalouksien ostovoimaa voitaisiin nostaa uusilla veronalennuksilla. Kyse on siitä, että talouskasvua saataisiin siirrettyä enemmän kotimaisen kysynnän harteille. Lisäksi tiedossa on, että yli vuosi mennään nyt ilman palkankorotuksia.

– Etlan analyysi on oikea, mutta lääkkeet väärät. Tämän vaalikauden veroratkaisut on ymmärtääkseni tehty, Ihalainen toteaa.

– Yritystenkin pitäisi nyt pidättäytyä kaikilta yllätyksellisiltä menoilta, mutta kun ne joka tapauksessa jakavat omistajilleen ja johtajilleen runsaskätisesti osinkoja ja optioita, niin eikö voisi näiden sijasta kerrankin tehdä niin, että tätä rahaa jaettaisiin tasaisemmin koko henkilöstön kesken vuonna 2007, SAK:n puheenjohtaja ehdottaa lehden haastattelussa.

Ihalaisen mukaan tällä toimenpiteellä päästäisiin samaan lopputulokseen kuin Etlan esittämällä mallilla. Ostovoiman ja talouden kasvuun saataisiin lisää vauhtia.

– Minusta järjestöt voisivat suosittaa tällaista mallia. En siis esitä sopimusten avaamista, mutta järjestöjen yhteinen suositus oikeudenmukaisemmasta palkitsemisesta voisi olla paikallaan. Tällä myös testattaisiin työnantajien paljon puhumaa ja tupossakin sovittua paikallisen sopimisen toimivuutta käytännössä, Ihalainen toteaa Palkkatyöläisessä.

Koko haastattelu Palkkatyöläinen-lehdessä 8/2006 (ilmestyy 3.10.2006)
Haastattelu luettavissa myös osoitteesta www.palkkatyolainen.fi