Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ostovoima kehittyy historialli…

Uutinen

Ostovoima kehittyy historiallisen heikosti

Palkansaajien ostovoima supistuu tänä vuonna prosentin. Myös ensi vuonna yhteenlaskettu käytettävissä oleva reaalitulo pienenee 0,5 prosenttia. Edellisen kerran palkansaajien ostovoima heikkeni 1990-luvun alkupuolen lamassa.

Olli Koski– Palkansaajien ostovoima kehittyy nyt historiallisen heikosti. Synkeän yleisen taloustilanteen ja hallituksen matalasuhdannetta vahvistavan finanssipolitiikan vaikutukset näkyvät arjessa, kun yhteenlasketut käytettävissä olevat tulot supistuvat ensi kertaa lähes 20 vuoteen, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Ostovoimaa pienentää osaltaan kiristyvä ansiotuloverotus, sillä inflaatio- ja ansiotasotarkistuksia ei tehdä verotuksessa tänä ja ensi vuonna. Kun tv-lupamaksun poistumista ei ole otettu huomioon, laskennallisesti kehitystä heikentää kuluvana vuonna myös uutena tuleva yleisradiovero. Tiedot käyvät ilmi Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tänään julkaisemasta raportista.

Euroaluetta rivakampi tuottavuuden nousu on aiemmin kompensoinut Suomen muita euromaita nopeamman palkansaajakorvausten kasvun. Viime vuosina tuottavuuden kehitys on kuitenkin hidastunut, kun rakennemuutos on pienentänyt erityisesti elektroniikkateollisuutta. Samaan aikaan hitaamman tuottavuuskehityksen palvelualat ovat kasvaneet.

– Tuottavuuden kasvusta huolehtiminen on nostettava talouspolitiikan ytimeen. Tarvitaan lisää tervettä kilpailua, tehokkaampaa innovaatiotoimintaa ja enemmän koulutusta koko työuralle. Näihin asioihin kiinnittää huomiota SAK:n ja STTK:n yhteinen kasvuohjelma, sanoo Koski.

Tehdasteollisuuden kilpailukykyä rasittavat Suomen heikentynyt vaihtosuhde ja välituotteiden hintojen nousu. Erityisesti kallistuva energia on supistanut vaihtosuhteen kehitystä. Heikko tilanne luo työkustannusten kehittymiselle raamit lähivuosiksi, samalla on kuitenkin huolehdittava nykyistä paremmin ostovoimasta.

– Sekä kilpailukykyä että ostovoimaa pitää parantaa. Tämän vaikean yhtälön ratkaisemiksi tarvitaan hyvin koordinoitua talous- ja työmarkkinapolitiikkaa, jossa kyetään sovittamaan yhteen palkka- ja veropolitiikka, sanoo Koski.

Lisätietoja

SAK, pääekonomisti Olli Koski, puh. 050 541 9645
SAK, ekonomisti Helena Pentti, puh. 040 521 2850