Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajien keskusjärjestöt …

Uutinen

Palkansaajien keskusjärjestöt korostavat sosiaalisen ulottuvuuden merkitystä EU:n huippukokouksen alla

SAK, STTK ja Akava

Suomalaiset palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava pitävät tärkeänä sosiaalisen ulottuvuuden kehittämistä Euroopassa. Myös Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY (ETUC) korostaa sosiaalisen kehityksen varmistamista ja syrjäytymisen ehkäisemistä Euroopassa.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY antoi 28. toukokuuta ns. Pariisin julistuksen, jonka se on toimittanut kaikille EU:n jäsenvaltioiden poliittisille johtajille ja EU:n komission johdolle. Pariisin julistuksen keskeinen viesti on toimia talouskriisin torjumiseksi ja kehittää EU:sta nykyistä tasa-arvoisempi.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY on huolissaan sosiaalisen Euroopan tulevaisuudesta. Se vaatii EU:lta laajempaa elvytystä, jotta finanssikriisin vaikutukset reaalitalouteen voidaan minimoida. Talouskriisi on jo paikoin muuttunut sosiaaliseksi ja poliittiseksi kriisiksi, joka on johtanut eräissä jäsenmaissa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Toimet työttömyyden lisääntymistä vastaan ovat kriisin syvenemisen kannalta keskeisiä. Tuotannon hiljentymistä on käytettävä koulutukseen ja osaamisen menetelmien uudistamiseen. Euroopan menestymisen kannalta on tärkeätä, että talouskriisin jälkeiseen uuteen nousuun lähdetään ympäristön kannalta kestävien uusien tuotteiden ja tuotantomenetelmien sekä energiaratkaisujen avulla.

EAY korostaa, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessakin pidetään kiinni riittävästä sosiaaliturvasta ja hyvinvointipalveluista, jotta kansalaisten eriarvoisuus ei kasva ja sosiaalinen syrjäytyminen ei lisäänny.

Työntekijöiden perusoikeuksia kunnioitettava Suomalaiset palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava pitävät tärkeänä, että Lissabonin sopimus hyväksytään. Siksi on tärkeätä, että Suomen hallitus tukee EU:n tavoitetta Irlannin saamiseksi sopimuksen taakse.

EAY pitää välttämättömänä, että Lissabonin sopimus vahvistaa sisämarkkinoiden vapaan toiminnan ja palkansaajien perusoikeuksien välistä tasapainoa. Siksi EAY on esittänyt EU:lle, että sopimukseen liitetään sosiaalisen kehityksen lisäpöytäkirja, joko nyt Irlannin kansanäänestyksen jälkeen tai jossain myöhemmässä sopivassa vaiheessa.

Lisäpöytäkirjan tavoite on kehittää palkansaajien elin- ja työoloja. Sisämarkkinoiden vapaa toiminta on sopeutettava työntekijöiden perusoikeuksiin siten, että ristiriitatilanteessa perusoikeudet ovat vahvempia. Sisämarkkinalainsäädäntöä ei myöskään pidä implementoida siten, että sen avulla kierretään kansallinen työlainsäädäntö, jolloin samalla on sosiaalisen polkumyynnin riski olemassa.

EAY tavoittelee lisäpöytäkirjalla myös sitä, että EU:n työelämän säädökset muodostavat sääntelyn yleisen vähimmäistason, eikä enimmäistasoa.

SAK, STTK ja Akava toivovat, että Suomen hallitus ottaa EAY:n näkemykset huomioon EU:n tulevassa huippukokouksessa.