Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lapin lisärankaisu Naturapäätö…

Uutinen

Lapin lisärankaisu Naturapäätöksellä kohtuutonta

Matti Viialainen

– Lappia ja lappilaisia on rangaistu jo satojen työpaikkojen menetyksillä. Olisi aivan kohtuutonta, jos Natura-ministeriryhmä ja valtioneuvosto vielä lisäisivät taakkaa uusilla päätöksillä. Maakuntaan pitää päinvastoin luoda uutta elämän uskoa sallimalla paikallisten luonnonvarojen järkevä hyödyntäminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, sanoi SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen tänään Lapin liiton Natura-kokouksessa Kemijärvellä. Viialainen vetosi erityisesti työministeri Tarja Filatoviin, jotta Lapin työllisyystilannetta ei vaikeutettaisi entisestään.

Viialaisen mukaan järkevä ympäristönsuojelu on Suomelle ja erityisesti Lapille kilpailuvaltti. Kestävä kehitys ei kuitenkaan edellytä, että työntekijät unohdetaan ja estetään kokonaan paikallisten luonnonvarojen hyödyntäminen. Tätä tarkoittaisi esimerkiksi Koitelaisen eteläpään alueen lisääminen Natura-verkostoon lupaavasta kromiesiintymästä huolimatta.

– Luonnonsuojelullista pakkoa tai tieteellistä perustetta alueen liittämiseen Natura-ohjelmaan on yhtä vähän kuin Kemihaaran soiden sisällyttämisellä ohjelmaan. Vastaavia luontoarvoja ja lintukantoja esiintyy jo runsaasti Naturaan kuuluvilla alueilla.

– Salcompin tehtaan siirto Kiinaan vei jo lähes kolmesataa työpaikkaa Kemijärveltä. Viime vuonna korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit estivät Vuotos-päätöksellään uusiutuvan kotimaisen vesienergian hyödyntämisen ja veivät samalla sadoilta Itä-Lapin asukkailta mahdollisuuden työllistyä kotikonnuillaan. Jos Ylä-Lapissa nyt kielletään hakkuut, ajaisi se lähes kaksisataa metsuria ja sahatyön tekijää kortistoon ja sulkisi myös Peuravuonon sahan Inarista. Paikallisen raaka-aineen puutteessa jouduttaisiin ajamaan alas myös Kemijärven sellutehdas, mikä tietäisi paikkakunnalle lähes neljääsataa uutta työtöntä, Viialainen totesi.

Suomen Natura-alueista yli 60 prosenttia on Lapissa. Lähes kolmasosa koko Lapin läänin alueesta on Viialaisen mukaan suojeltu Natura-ohjelmalla. Suomen ympäristöministeriö esittää yhä uusia lisäalueita Lapin Natura- verkostoon, vaikka myös EU:n komission tieteellisen arviointiseminaarin mukaan Suomen Natura- verkosto on Lapin osalta riittävä.

Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250