Nykyaikaiseen työsuojeluun
OTE-hankkeen tavoitteena on kokonaisvaltainen ja nykyaikainen työsuojelu oikeushallinnossa. Hankkeen takana on oikeusministeriö, mutta keskeisessä roolissa on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kehittämisosasto.
– Ministeriö tarttui tärkeään asiaan. Olemme hoitaneet työsuojelun alalla ne asiat, jotka työnantaja on velvollinen hoitamaan. Oikeushallinnossa tarvittaisiin kuitenkin yhteisiä toimintamalleja ja ohjeita, sanoo Helsingin käräjäoikeuden työsuojelupäällikkö, hallintojohtaja Tarja Honkanen.
Työsuojelupäällikkö Honkanen ja työsuojeluvaltuutettu Matti Hiitola ovat vastanneet yhteistuumin verkossa kysymyksiin talon työsuojelutilanteesta ja kuulleet sitä koskevia toiveita.
– Huomasimme, että on kosolti asioita, joita on syytä pohtia. Ja halusimme saada paremman kuvan siitä, miten näitä asioita hoidetaan meillä ja miten muualla, Hiitola sanoo.
Kysymykset selvensivät myös työsuojelun ja työryhmien rooleja omassa organisaatiossa. Työsuojelu liitetään usein enemmän ruumiillisen kuin henkisen työn piiriin kuuluvaksi asiaksi. Nyt perspektiiviä laajennetaan psyykkiseen työsuojeluun.
– Työhyvinvointi on työsuojelua, Matti Hiitola tiivistää.
Riskienkartoitukset työn alla
Helsingin käräjäoikeudessa on töissä tuomareita, sihteereitä ja haastemiehiä, yhteensä parisataa henkeä. Turvallisuussäännöt ovat olemassa, mutta asiakasväkivallan riskiä ei voi kokonaan sulkea pois, koska oikeudessa käsiteltävät asiat saattavat saada tunteet kuohumaan. Helsingin käräjäoikeudessa käytössä on raportointijärjestelmä. Parhaillaan tehdään lakisääteistä riskienkartoitusta kahdella osastolla. Kahdella osastolla se on jo tehty.
Yleisin tapaturmien syy on liukastuminen työmatkalla tai haasteita tiedoksi annettaessa.
– Helsingin käräjäoikeudessa on käytössä varhaisen puuttumisen malli. Sen avulla pyrimme huomaamaan ajoissa työtoverin jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät uhkat ja ryhdymme tarvittaviin toimiin niiden poistamiseksi, sanoo Honkanen.
Tavoitteena on työpaikan yhteiset pelisäännöt siitä miten ongelmien ilmetessä toimitaan.
Ruuhkat kuormittavat
Työsuojelun periaatteet on kirjattu vuosien 2012–2015 toimintaohjelmaan. Keskeisellä sijalla on ergonomia ja henkinen työhyvinvointi sekä erilaisten vikojen, puutteiden ja väkivaltatilanteiden raportointijärjestelmän käyttäminen. Kartoituksen mukaan lisääntynyt työn määrä on merkittävä riski henkiselle työhyvinvoinnille.
Haastemiehenä Hiitola tavoittelee usein ihmisiä ikävissä asioissa heidän omasta kodistaan. Muutama tapaus verbaalista väkivaltaa on tullut vastaan viiden työssäolovuoden aikana.
– Asiat ovat tässä talossa oikeastaan aika hyvässä jamassa. Lakia noudatetaan, mutta missäs sitten ellei käräjäoikeudessa, sanoo työsuojeluvaltuutettu ja vetää suupieltä hymyyn.
– Hanke ei saa jäädä pelkäksi projektiksi, tulosten pitää olla pysyviä. Oikeushallintoon tarvitaan työkalupakkia, faktapankkia, jotain kättä pidempää. Ja nettiin yhteysverkostoa meille työsuojelun piirissä toimiville, Matti Hiitola toteaa.
Ingegerd Ekstrand
Lue myös: JHL kumppanina työsuojeluhankkeessa