Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hovioikeusratkaisuja työntekij…

Uutinen

Hovioikeusratkaisuja työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta

Hovioikeusratkaisuja työterveyshuollosta

Rovaniemen ja Vaasan hovioikeudet ovat kahdessa tuoreessa ratkaisussa pohtineet työnantajan järjestämän työterveyshuollon tasoa eri työntekijöille. Molemmissa ratkaisuissa hovioikeudet ovat päätyneet siihen, että työntekijäryhmiä on kohdeltava työterveyshuollon osalta tasapuolisesti.

Rovaniemen hovioikeuden 14.12.2007 antamassa tuomiossa nro 1149 oli kysymys rakennusalan yrityksen työntekijöiden ja toimihenkilöiden työterveyshuollosta. Työntekijäryhmän työterveyshuoltoon kuului ennaltaehkäiseviä ja työkykyä ylläpitäviä terveystarkastuksia, mutta työntekijät joutuivat hankkimaan sairaanhoito- ja tutkimuspalvelut omalla kustannuksellaan. Toimihenkilöiden työterveyshuolto sen sijaan sisälsi myös sairaanhoidon palveluita tarpeellisine tutkimuksineen. Työnantaja vetosi siihen, että työntekijät ja toimihenkilöt kuuluivat eri viiteryhmiin, joille voitiin järjestään eritasoinen työterveyshuolto, kun molempien osalta täytettiin lain vähimmäisvaatimus.

Rovaniemen hovioikeus katsoi, että työterveyshuolto on sellainen työsuhteeseen kuuluvana etuus, ettei sitä voida järjestää eritasoisesti muodollisen tai yleisluonteisen viiteryhmäajattelun perusteella. Kun työntekijät ovat ratkaistavana olevan asian kannalta samassa asemassa, heitä on kohdeltava samalla tavalla riippumatta siitä, onko heidän välillään eroja joissakin muissa suhteissa. Jotta toimihenkilöitä voitaisiin kohdella paremmin, heidän asemansa ja työtehtävänsä pitäisi selkeästi liittyä työterveyspalveluiden laajuuteen. Lisäksi hovioikeuden ratkaisussa otettiin huomioon oikeudellinen yhdenvertaisuus ja tosiasiallinen tasa-arvo, jotka ovat perusoikeuslainsäädännön lähtökohtia. Myös Oulun käräjäoikeus oli ratkaissut asian työntekijöille myönteisesti.

Vaasan hovioikeuden ratkaisu 13.11.2007, nro 1456 koski sanomalehtien varhaisjakajien työterveyshuoltoa. Työnantaja tarjosi työntekijöilleen työsuhde-etuna sairaanhoidon vapaaehtoisena työterveyshuoltopalveluna. Sivutoimiset varhaisjakajat eivät kuitenkaan saaneet sairaanhoitoa vaan pelkän työhöntulotarkastuksen. Sivutoimiset lehdenjakajat vaativat tuomioistuinta vahvistamaan, että työnantajan menettely oli ollut vastoin työsopimuslain määräystä tasapuolisesta kohtelusta ja että työnantaja oli laiminlyönyt työterveyshuollon lakisääteisiä määräaikaistarkastuksia.

Vaasan hovioikeus pysytti Porin käräjäoikeuden tuomion, jossa todettiin, että päätoimiset ja sivutoimiset varhaisjakajat tekevät samanlaista työtä keskimäärin alle kolme tuntia yössä alkaen n. kello kolme ja heitä tulee kohdella tasapuolisesti. Sivutoimisten lehdenjakajien väitettyä huonompaa sitoutumista työhön ei voida pitää laillisena syynä epätasapuoliseen kohteluun. Lisäksi tuomiossa vahvistettiin, että yöllä tapahtuvaa lehdenjakajan työtä voidaan pitää alana, jossa on olemassa erityinen väkivallan uhka ja työnantajan olisi tullut suorittaa vaaditut lakisääteiset määräaikaistarkastukset.