Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen esittää puitesopimus…

Uutinen

Ihalainen esittää puitesopimusta etätyöstä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen esittää, että palkansaajajärjestöt tekisivät yhteisen aloitteen työnantajille etätyötä koskevasta puitesopimuksesta. Ihalainen teki esityksensä puhuessaan tänään palkansaajajärjestöjen yhteisessä Etätyö Suomessa ja Euroopassa -seminaarissa Helsingissä.

– Suomessa on kunta-alalle jo saatu aikaan etätyösuositus ja valtion puolella keskustelut ovat käynnissä. Joillekin työpaikoille on syntynyt enemmän tai vähemmän tarkkoja käytäntöjä, mutta varsinaiset puitesopimukset puuttuvat. Viime tupossa sovittu jatkuvan menettelyn periaate tekee mahdolliseksi nostaa yhteiseen keskusteluun etätyötä koskevan keskusjärjestötasoisen puitesopimusten aikaansaamisen. Palkansaajajärjestöt voisivat tehdä tätä koskevan yhteisen aloitteen työnantajille, Ihalainen sanoi.

Etätyö on Ihalaisen mukaan ollut ammattiyhdistysliikkeen kiinnostuksen kohteena viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. EAY on linjannut etätyötavoitteitaan ja ensimmäisiä puitesopimuksia on tehty sektorikohtaisesti EU-tasolla ja esimerkiksi Tanskassa. Ay-liike onkin ollut aktiivinen etätyöehtojen määrittelyssä.

– Suomalaisessa ja pohjoismaisessa käytännössä edellytämme, että etätyö on selkeästi palkkatyösuhteessa tapahtuvaa työtä. Näin kollektiivisista ehdoista pystytään yhdessä sopimaan ja myös huolehtimaan työolosuhteista, Ihalainen korosti.

– Onnistuessaan etätyö voi tuoda työntekijöille uusia vapauksia. Laajimmillaan myönteiset vaikutukset voivat olla jopa yhteiskuntapoliittisia. Työntekijä voisi valita asuinpaikan vapaammin, kun työviikko olisi joko kokonaan tai osittain irti kiinteästä työpaikasta, puheenjohtaja Ihalainen totesi.

Ihalaisen mukaan työnantajan roolin yksi osa on perinteisesti ollut työn valvonta ja johtaminen hyvinkin konkreettisesti. Etätyö tuo tähän uuden elementin, kun työntekijä ei olekaan silmien alla, vaan lähestyy työyhteisöään työn tulosten kautta. Tämä voi olla suuri ajattelu- ja toimintatavan muutos. Työnjohtaminen tulee joustavammaksi ja perinteinen tapa johtaa ja valvoa työtä muuttuu etätyön kautta.