Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Tutkimukset Haastattelututkimus: Työnhaun …

Tutkimukset

Haastattelututkimus: Työnhaun tilkityt tiet

Haastateltavien mukaan ikäsyrjintä, työttömyysstressi, taloudellinen ahdinko sekä haasteet terveydentilan tai jaksamisen kanssa ovat yleisimpiä syitä työttömyyden pitkittymiselle.

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tavoitteena oli saada lisää tietoa siitä, millaisia ongelmia SAK:laisten alojen työttömät työnhakijat kohtaavat työnhaussa ja kuinka ongelmat vaikuttavat työnhakijoiden työllistymiseen. Tutkimuksessa työnhakua tarkastellaan työnhakijoiden arjen kokemusten näkökulmasta.

Keskeiset havainnot

  • Työllisyystilanne, elämäntilanne, työnhakijan henkilökohtaiset ominaisuudet sekä toimeentulo vaikuttavat työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksiin.
  • Työnhaku aiheuttaa työnhakijoille hankalia tunteita, kuten turhautumista, epävarmuutta ja itsetunnon laskua. Tämä johtuu muun muassa toistuvista pettymyksistä ja työnantajien vastaamattomuudesta.
  • Työnhakijat voivat suojautua hankalilta tunteilta erilaisin keinoin, kuten hankkimalla lisätietoa haettavista työpaikoista tai jättämällä hakematta työpaikkoja, joihin liittyy epävarmuutta. Säästöt, omaisuus ja läheisten tuki suojaavat työnhakijoita taloudellisesti. Työnhakijat voivat myös pyrkiä parantamaan työllistymismahdollisuuksiaan työnhakutaitojen avulla.
  • Pidempään työelämässä olleilla ammattiylpeys ja aiemmat hyvät työelämäkokemukset suojaavat työnhaun aiheuttamilta hankalilta tunteilta, kuten itsetunnon laskulta.
  • Etenkin alle 40-vuotiaiden työnhakijoiden kertomuksissa korostui taloudellisesta ahdingosta ja häpeästä johtuva työttömyysstressi, kun taas yli 50-vuotiailla korostuivat kokemukset ikäsyrjinnästä sekä korkeasta työllistymismotivaatiosta johtuva työttömyysstressi.

Johtopäätökset

  • Työnantajat ja työnhaku näyttäytyvät työnhakijoille kasvottomina ja kylmäkiskoisina.
  • Yleisimmät syyt, joiden vuoksi työnhakija koki asemansa huonoksi, olivat koettu ikäsyrjintä, työttömyysstressi, taloudellinen ahdinko ja haasteet terveydentilan tai jaksamisen kanssa. Työttömyysstressi johtui korkeasta työllistymismotivaatiosta tai paineista työllistyä esimerkiksi taloudellisen ahdingon tai työttömyydestä koetun häpeän vuoksi.
  • Etenkin alle 40-vuotiaat työnhakijat ovat alttiita työnhaun aiheuttamalle itsetunnon laskulle ja turhautumiselle.
  • Pahimmillaan itsetunnon lasku ja turhautuminen saattavat johtaa työpaikkojen hakematta jättämiseen tai jopa työnhaun lopettamiseen.

Tutkimuksen toteutus

Aineistona oli 12 tutkimushaastattelua syksyn 2024 aikana. Tutkimuksen toteutti SAK:n korkeakouluharjoittelija Minttu Hyötynen.

Kysy tästä tutkimuksesta