Kiinan työväestön oikeuskamppailu on kasvanut laajaksi 2000-luvulla
Tiananmenin verilöylystä 20 vuotta
Kiinan armeija tukahdutti 4. kesäkuuta 1989 Tiananmenin aukiolla Beijingissä verisesti laajempia kansalaisoikeuksia vaatineen, päiväkausia jatkuneen mielenosoituksen. Silloisen liikehdinnän aktiivi Han Dongfang arvioi vuosipäivän aattona China Labour Bulletinissa, että 1980-luvun lopun demokratialiikkeen perintö elää voimakkaana 2000-luvun Kiinassa.
– Sosiaaliset yhteenotot ovat lisääntyneet kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana. Oikeuksien loukkauksien tullessa yhä tavallisemmiksi yhä useammat uhrit ovat alkaneet puhua. Heitä ei enää vaienneta. Enää työläiset eivät kavahda lakkoa oikeuksiensa puolustamisen keinona.
– Eräissä tapauksissa lakkolaiset ovat onnistuneet saamaan paikalliset viranomaiset neuvottelupöytään, Han kirjoittaa.
– 20 vuotta sitten, tai vielä 10 vuotta sitten, sellaista ei osattu edes kuvitella.
– Tänään lukemattomat kiinalaiset pitävät protestointia keinona toteuttaa heidän vaatimattomat unelmansa. He voivat unelmoida vaurastumisesta tai he voivat haluta takaisin taloudelliset oikeutensa, jotka korruptoituneet viranomaiset, kierot liikemiehet ja häikäilemättömät työnantajat ovat heiltä anastaneet.
– Ero aiempien vuosikymmenten kamppailuihin on, että nyt protestoijat eivät helposti riskeeraa henkeään tai antaudu vaaraan joutua vuosikausiksi vankilaan, Han toteaa.