Vuorotyön vapautta kiekkotehtaassa
Piikiekot pyörittävät maailmaa. Yövuorot kiekkotehtaalla sopivat Ella Jaakkolalle.
”Olen prosessoijana tehtaalla, jossa valmistetaan piikiekkoja. Elektroniikkateollisuus käyttää niitä muun muassa puolijohteiden valmistukseen.
Piikiekon tekeminen vaatii usean työvaiheen. Aluksi kasvatetaan piikidettä, josta muodostuu tanko. Sen ulkokuori hiotaan haluttuun halkaisijaan, katkaistaan pätkiin ja sahataan kiekoiksi. Kaikkiaan prosessissa on 31 eri työvaihetta.
Oma työvaiheeni on kiillotus, jossa mattapintainen kiekko ajetaan koneeseen ja kiillotetaan peilipintaiseksi. Kun piikiekko tulee omalle pisteelleni, mittaan että sen paksuus on oikein ja muutkin vaatimukset täyttyvät. Työni on paljolti kiillotuskoneen säätöä. Olen onnistunut, kun kone tuottaa hyvää laatua.
Vaikka minulla on prosessinhoitajan tutkinto ammattikoulusta, prosessoijan työ täällä ei vaadi tiettyä koulutusta. Työhön opetetaan. Prosessoijan täytyy kuitenkin olla huolellinen, koska laatuvaatimukset ovat tiukkoja. On myös hyödyksi, jos ymmärtää vähän koneiden päälle.”
Vapaata on paljon, ja se sopii minulle. Yövuorotkaan eivät haittaa, koska olen yökukkuja.
”Tavallinen työpäiväni alkaa seitsemältä aamulla tai seitsemältä illalla. Työvuoro on kaksitoista tuntia. Ensimmäisenä katsotaan, kuka ottaa hoitaakseen minkäkin koneen. Sillä välin, kun kone ajaa kiekkoja, hoidan muita prosessiin kuuluvia tehtäviä, esimerkiksi katson pimeäkopissa valon avulla, että kiekkojen pinnoissa ei ole naarmuja.
Vuoron aikana voi sattua kaikenlaista. Ajorikossa kone murskaa kaikki kiekot, jos ne on ladattu koneeseen huonosti tai jos siellä on heikko kiekko, joka rikkoutuu kesken ajon.”
”Päädyin töihin Vantaalle entisen työkaverin avulla, joka huomasi vapaan työpaikan piikiekkotehtaalla.
Olin aiemmin töissä saumaavana asentajana muovitehtaalla Pirkanmaalla, mutta olin jo suunnitellut muuttoa Vantaalle. Työilmoituksessa kiinnitin huomiota vuorosysteemiin: kaksi aamuvuoroa, yksi vapaa, kaksi yövuoroa ja viisi vapaapäivää. Vapaata on siis paljon, ja se sopii minulle, koska siten voin käydä perheeni luona Pirkanmaalla. Yövuorotkaan eivät haittaa – olen aina ollut yökukkuja.”
Tämä työ ei jää vaivaamaan työpäivän jälkeen.
”Parasta työssäni ovat tiimikaverit. Meillä on täällä aivan huippu työyhteisö, josta olen saanut hyviä ystäviä. Toisaalta kivaa on se, että jokainen päivä on erilainen ja että työ on käsin tehtävää. Tämä työ ei myöskään ole sellainen, että se jäisi vaivaamaan työpäivän jälkeen. Työ ei tule kotiin asti.”
”Työlläni on sikäli yhteiskunnallista merkitystä, että kaikenlaisessa elektroniikassa käytetään piitä. Maailma sähköistyy entistä enemmän: piikiekkoja tarvitaan myös antureihin, joita puolestaan kaikki älylaitteet ja esimerkiksi autot vaativat toimiakseen. Ellemme tekisi piikiekkoja, ei olisi näin edistynyttä elektroniikkaa.”
Ella Jaakkola (25 v.)
- Töissä prosessoijana piikiekkoja valmistavassa Okmetic Oy:ssa vuodesta 2020.
- Teollisuusliiton jäsen
”Olen ammattiosaston puheenjohtaja ja osastoni varaluottamusmies. Luottamustehtävät tuovat työhöni mielenkiintoista sisältöä ja onnistumisen tunteita, kun pystyy auttamaan ihmisiä. Pidän tärkeänä, että liitto turvaa meille ne oikeudet, jotka työntekijöille kuuluvat.”
Tämä juttu on osa SAK:n Työelämän ammattilaiset -sarjaa. Esittelemme kahden viikon välein SAK:n ammattiliittojen jäseniä ja heidän työtään.