Digitalisaatio on koulutushaaste
Osaamisen kehittäminen ja koulutuksen tarve nousivat voimakkaasti esille robotisaation, digitalisaation ja automaation muuttaessa SAK:laisten töitä. Paasitorniin kokoontuneet luottamushenkilöt paneutuivat muutokseen ja siinä selviytymiseen SAK:n Mahdollisuuksien aika -hankkeen aloitusseminaarissa ”Robotistako työpaikan luottamusmies?"
Nelivuotisessa hankkeessa Suomen suurin palkansaajajärjestö selvittää digitalisaation, globalisaation sekä ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen ehtymisen vaikutuksia työelämään ja palkansaajien arkeen.
Digitalisaatiosta on luottamushenkilöillä omilta työpaikoiltaan sekä myönteisiä että kielteisiä kokemuksia. Jossain työstä on tullut yksitoikkoisempaa ja tylsempää. Toisaalla työtä on onnistuttu monipuolistamaan, on voitu keskittyä palveluun, eikä kellään ole mitään sitä vastaan, jos fyysisesti raskaimmat työt tekee robotti.
Monilla työpaikoilla hassataan mahdollinen digitalisaation tuoma hyöty, kun perehdytystä ei ole hoidettu hyvin tai koulutuksesta säästetään. Koneet tökkivät ja ohjelmia ei osata käyttää.
Luottamushenkilöseminaarin osallistujat korostivat myös luottamushenkilöstön lisäkoulutuksen tarvetta, jotta heillä olisi hyvät valmiudet vaikuttaa töiden muutoksiin. Digitalisaation vaatimuksiin kouluttautumista pitivät tärkeänä myös luottamusmiespaneelin vastaajat.
Digitalisaatio ja robotisaatio haastavat myös ay-liikkeen. Luottamushenkilöstön on päästävä työpaikoilla mukaan kehittämään työtä, jotta suuret muutokset tapahtuisivat hallitusti. Digitalisaatio haastaa myös liitot. Työn tekemisen muutokset edellyttävät uusia kirjauksia työehtosopimuksiin. Työn tunkeutuminen vapaa-ajalle edellyttää myös keskusjärjestöiltä vaikuttamista esimerkiksi työaikalainsäädäntöön.
SAK:kin digiaikaan
Loppupuheenvuorossa puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti, että yleisesti luullaan ay-liikkeen vastustavan digitalisaatiota, mutta näin ei ole.
− Me haluamme, että muutos saadaan vietyä läpi paremmin ja hallitusti.
Eloranta korosti, että digitalisaatio on haaste myös palkansaajaliikkeen toimintatavoille.
− Meidän on pysyttävä kehityksen mukana. Miten tavoitamme ihmiset työpaikkarakenteiden pirstaloituessa? Hyvä edunvalvonta ja luottamusmiesverkosto eivät jatkossa riitä. Meillä pitää olla tarjolla helposti hyödynnettäviä digitaalisia palveluja.
Luottamusmiehet haastoivat myös puheenjohtajaa kysymällä, miksi liitot ja keskusjärjestöt näkyvät vähän julkisuudessa? Eloranta totesi lehtien valitsevan itse haastateltavansa, mutta muistutti, että kannattaa aktivoitua somessa. Siellä me kaikki voimme argumentoida ja haastaa. Voimme tuoda esiin meille tärkeitä asioita.
Aino Pietarinen
Lue myös Palkkatyöläisen robottiteema