Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työvoimapolitiikan määrärahoje…

Uutinen

Työvoimapolitiikan määrärahojen leikkaukset on peruttava eduskunnassa

Saana Siekkinen

SAK:n mielestä hallituksen ensi vuoden budjettiesitys ei enää vastaa nykytilannetta

SAK vaatii ensi vuoden budjettiin lisää rahaa työvoimapolitiikkaan. Järjestön mukaan irtisanomiset ja erityisesti lomautukset lisääntyvät koko ajan ja tämä on johtamassa siihen, että maan hallituksen mitoitus työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin on aivan liian matalalla tasolla. Hallitus on päinvastoin ehdottanut, että työvoimapolitiikan määrärahoja vähennetään ensi vuodelle 68 miljoonalla.

– Varmaa on, ettei taantuman kaikkia irtisanomisia ja lomautuksia ole vielä tehty. Ikävä kyllä vastaavia uutisia kuullaan vielä pitkään. Budjetin eduskuntakäsittelyssä työvoimapolitiikan määrärahaleikkaukset on peruttava. Työttömyysuhan alaisten ja työttömäksi jäävien palkansaajien pääsyä koulutukseen ja työhön on nopeasti helpotettava, vaatii SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen.

SAK:n mielestä nyt yrityksillä olisi hyvä tilaisuus kouluttaa henkilöstöään lomautusten sijaan. Kun tilauskirjat taas täyttyvät, aikaa koulutukseen ei ole.

– Työ- ja elinkeinoministeriöllä on työvälineet valmiina yritysten kanssa yhteistyössä järjestettävään ja kustannettavaan koulutukseen. Yhteishankintakoulutuksella voitaisiin nyt estää lomautuksia ja irtisanomisia. Samalla SAK peräänkuuluttaa työhallinnolta koulutustoimia myös jo lomautetuille. Työikäisen väestön vanhetessa Suomella ei ole varaa päästää työttömyyttä kasvamaan, Siekkinen toteaa.

Vanhasen hallitusohjelmassa on sovittu, että työvoimapolitiikan määrärahat seuraavat työllisyyskehitystä. Määrärahaleikkauksista sovittaessa talouden näkymät olivat kuitenkin vielä aivan erilaiset. Pääministeri Vanhanen on vedonnut yrityksiin, että ne käyttäisivät irtisanomisten sijaan laskusuhdanteen osaamisen parantamiseen.

– Valtiovallan onkin nyt nopeasti tultava yrityksiä vastaan työvoimapolitiikan panostuksia lisäämällä ja huolehtimalla siitä, että työntekijöiden tarpeisiin vastaavaa koulutusta on ensi talvena riittävästi tarjolla. Toisaalta myös suurten, resursseja omaavien yritysten on nykyisessä tilanteessa kannattava yhteiskuntavastuunsa ja panostettava työvoimapolitiikkaan yhdessä valtion kanssa, SAK esittää.

Lomautusten määrä on kasvanut syksyn aikana nopeasti. Viimeksi eilen Metso Paper ja Outokumpu ilmoittivat isoista tuhansien työntekijöiden lomautuksista.