Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Sosiaali- ja terveydenhuollon …

Lausunnot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen

SAK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö
kirjaamo.stm@gov.fi

VN/25273/2024

SAK ry kannattaa lausuttavana olevia valvontalain muutosehdotuksia ja hallituksen esitysluonnoksen tavoitteita.

Tällä hetkellä rekisteröintipalvelussa olevat useiden kuukausien pituiset ruuhkat ovat kestämättömiä vaarantaen niin ammatinharjoittamisen ja elinkeinovapauden perustuslaillista oikeutta, kuin myös asiakkaiden ja potilaiden mahdollisuuksia saada palveluita. Kohtuullisena käsittelyaikana voitaisiin pitää korkeintaan n. 1 kuukautta.

On tärkeätä, että asiakkaat voivat luottaa tarjolla olevien palvelujen laatuun ja ammattilaisten osaamiseen. Valvontaa ja rekisteröintimenettelyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, mutta säädöksien uudistamisessa voitaisiin harkita isompaakin askelta kuin mitä nyt määräaikaisella sääntelyllä ollaan ottamassa.

Esimerkiksi pienille ja vähäisen riskitason omaaville toimintayksiköille voitaisiin pysyvästi luoda nykyistä keveämpi rekisteröintimenettely, jossa vaadittavan informaation määrää vähennetään fokusoiden olennaiseen toimintaa koskevaan tietoon. Pienenä toimintayksikkönä voitaisiin pitää esimerkiksi toimipistettä, jossa työskentelee työsuhteessa enintään 5 ammattilaista.

Samoin voisi keventää vaadittavien selvityksien määrää ammatinharjoittajan liikkuessa fyysisestä toimipisteestä toiseen tai käynnistäessä uuden toimipisteen entisen rinnalle. Alaikäisten turvallisuuden varmistaminen on tärkeätä, mutta siinäkin voitaisiin ajatella palvelutoiminnan aloittamisen olevan lainmukaista, kunhan puhtaan rikosrekisteriotteen sisältävä rekisteröintihakemus on jätetty käsiteltäväksi.

Julkiselta sektorilta vaadittava rekisteröintimenettelyn myöhentäminen HE-luonnoksen mukaisesti on kannatettavaa.

Riittävä henkilöstö- ja muu resurssointi tulee varmistaa sote-alan rekisteröintien käsittelyssä sekä nyt että tulevassa Lupa- ja valvontavirastossa. Julkisen hallinnon henkilöstökuluihin kohdistuvat säästöpaineet eivät saa haitallisesti vaikuttaa sote-alan rekisteröintien käsittelyyn

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry