Työelämässä tarve alkoholiohjelmalle
Lähes joka toinen luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu on käsitellyt alkoholiasioita viimeisen vuoden aikana.
Näin ilmeni Elämäntapaliiton ja SAK:n suorittamassa kyselyssä. Kysely toteutettiin osana työelämän alkoholiohjelmaa HUUGOa kolmessa ay-opistossa: Kiljavan opistolla, Raseborg-opistolla sekä Metallityöväen Murikka-opistossa.
Kussakin opistossa kyselyyn vastasi kurssitilanteessa noin 100 henkilöä. Vastauksia kertyi yhteensä 304. Heistä 146 vastasi myöntävästi kysymykseen &#;8221Oletko joutunut käsittelemään alkoholin käytön seurauksia ja vaikutuksia luottamustehtävässäsi viimeisen vuoden aikana?”. 155 ei ollut käsitellyt asiaa.
Lisäksi kyselyssä tiedusteltiin asian käsittelyn aloitteentekijää. 91 vastauksessa oli aloitteentekijänä työnantaja, 45 vastauksessa työtoverit ja noin parissakymmenessä vastauksessa oli luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu, työterveydenhuolto, työtoverit, työntekijä itse tai työpaikan päihderyhmä.
Elämäntapaliitto ja SAK käynnistivät tämän vuoden alussa yhteistyössä työelämän alkoholiohjelman HUUGOn. HUUGOn tavoitteena on helpottaa työelämän alkoholiasioiden käsittelyä ja vähentää alkoholinkäytön kielteisiä vaikutuksia työelämässä.
– Ay-opistoissa suoritetun kyselyn perusteella työelämässä on selkeä tarve tämäntyyppiselle ohjelmalle. Alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia olisi voitava käsitellä työpaikoilla asiallisesti yhteistyössä henkilöstön kanssa, millä olisi myönteinen vaikutus myös työpaikan ilmapiiriin, työssä jaksamiseen ja terveyteen, toteaa SAK:n lakimies Timo Koskinen.
HUUGOn puitteissa tuotetaan aineistoja ja koulutuksia luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille, työterveyshenkilöstölle ja henkilöstöjohdolle. Timo Koskisen mukaan työpaikan toimijoiden koulutus on erittäin ajankohtaista juuri nyt, sillä parhaillaan valmistellaan sekä alkoholitestausta koskevaa lainsäädäntöä että työmarkkinajärjestöjen hoitoonohjaussuosituksen uudistusta.
Työelämän alkoholiohjelman HUUGOn verkkosivut www.huugo.fi avautuvat vuoden vaihteessa.
Lisätietoja
- Toiminnanjohtaja Vertti Kiukas, Elämäntapaliitto, puh. (09) 4132 1101, gsm 040 592 4287
- Lakimies Timo Koskinen, SAK, puh. 020 774 0163, gsm 040 731 2387
- Yhteyspäällikkö Heikki Kettunen, Elämäntapaliitto, puh. (09) 4132 1127, gsm 040 520 7935