SAK:laiset aktiivit: Nyt tarvitaan ostovoimaa korjaavia palkankorotuksia
Noin 200 SAK:n jäsenliittojen aktiivia oli tänään koolla Helsingissä. Tapaamisessa keskusteltiin alkaneen neuvottelukierroksen tavoitteista ja korostettiin yhteistyön tärkeyttä, jotta kaikille jäsenille saadaan hyvä työehtosopimus.
Tilaisuuteen osallistuneita aktiiveja huolestutti hintojen nousun aiheuttama työntekijöiden ostovoiman lasku, epävarma taloustilanne ja työllisyystilanteen heikentyminen.
Työpaikoilla tunnelma on pettynyt Orpon-Purran hallituksen leikkausten jälkeen, kertoo tapaamiseen osallistunut kouvolalainen Sami Arola. Hän on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäsen.
Arolan toive on, että tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa osa palkankorotuksista sovitaan euromääräisiksi, mikä on pienipalkkaisille prosenttikorotuksia parempi vaihtoehto.
Epävarmuutta ja jopa pelkoja työpaikoilla lisäävät irtisanomiset, toteavat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitosta AKT:sta Vesa Pohjola ja Teija Palosaari. He odottavat tulevasta neuvottelukierroksesta vaikeaa.
Jukka Karppinen samasta liitosta huomauttaa, että erityisesti pääkaupunkiseudulla työntekijöiden talous on viime vuosina kiristynyt ja asuminen nielee yhä suuremman osan käteen jäävistä tuloista.
Moni osallistuja korosti, että tavoite hyvästä työehtosopimuksesta kaikille liittojen jäsenille edellyttää tiivistä yhteistyötä liittojen kesken.
Tähän toiveeseen yhtyivät myös Christa Pessi ja Liisa Tamminen Palvelualojen ammattiliitto PAM:sta.
– Päällimmäisenä toiveena on paremmat työehdot ja palkka, jolla tulee toimeen. Liittojen keskinäinen tuki ja yhteistyö on kannatettavaa ja tärkeää, naiset toteavat.
Pessi työskentelee kaupan alalla, jossa on paljon osa-aikaisia työntekijöitä. Hänen mukaansa asumistuen leikkaukset tuntuvat kipeästi monen osa-aikatyöntekijän kukkarossa.
Pienituloiset kärsineet eniten
Hintojen nousun aiheuttamaan työntekijöiden heikentyneeseen ostovoimaan viittasivat myös tilaisuudessa puhuneet Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Palvelualojen ja PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.
Aallon mukaan SAK:lainen ammattiyhdistysliike lähtee nyt yhdessä ja koordinoidusti hakemaan korjausta työntekijöiden ostovoimaan.
Annika Rönni-Sällinen muistutti, että inflaatio ei ole kohdellut kaikkia suomalaisia samoin.
– Pienituloiset ovat menettäneet suhteessa enemmän. Heihin osuvat kipeästi myös asumistuen ja työttömyysturvan heikennykset.
Palkankorotukset perusteltuja
Talouden tilaa avasivat ennustepäällikkö Päivi Puonti Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ETLAsta, johtaja Mika Maliranta Palkansaajien tutkimuslaitos Laboresta ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
Kaukoranta summasi keskustelua niin, että nyt olisi aika palkankorotuksille, jotka kurovat umpeen työntekijöiden ostovoimaan syntynyttä kuoppaa. Tätä hän perusteli muun muassa Suomen hyvällä tasolla pysyneellä kilpailukyvyllä ja kilpailijamaissa kuten Saksassa toteutuneilla varsin korkeilla palkankorotuksilla.
Lue myös uutinen SAK:laiset liitot valmistautuvat yhdessä TES-kierrokseen.