Pörhistyneenä eteenpäin
Alkutalveen osuu useamman SAK:laisen alan työehtosopimuskauden loppu. Ajat ovat kovat – varsinkin palkansaajalle – mutta palkankorotusvaraa onneksi on. Yritysten talous on hyvässä kunnossa. Eikä vastuullinen suomalainen ay-liike ole pyytämässä kohtuuttomia, vaan vaatimassa oikeudenmukaista osaansa yritysten voitoista, jotta jäsenistö pärjää laskujensa ja menojensa kanssa.
Mutta vaikka sopimuskausi toisensa jälkeen päättyy, uusia sopimuksia ei vain synny. Miksi suma seisoo?
Viimeiset kolme liittokierrosta työnantajapuoli on koordinoinut omia neuvottelujaan erittäin voimakkaasti, vaikka onkin samaan aikaan huudellut toimialakohtaisten ratkaisujen perään. Sopimus toisensa jälkeen on painettu Teknologiateollisuudessa sovitun ratkaisun mukaiseksi. Toimialakohtaisuudesta ei siis ole ollut tietoakaan, vaan yhden koon ratkaisu on voimalla ja pakolla väännetty jokaiselle toimialalle.
Olemme viime aikoina muissa yhteyksissä usein kuulleet, että voima synnyttää aina vastavoiman. SAK:lainen ay-liike on saanut tarpeekseen ja muodostanut vastavoiman työnantajien koordinaatiolle.
Kun elinkeinoelämän muut työnantajaliitot kieltäytyvät tai eivät tosissaan hae neuvotteluratkaisuja ammattiliittojen kanssa, ennen kuin teknologiateollisuudessa on saatu sopimus, on järkevintä pyrkiä saamaan porukan paineella hyvä sopimus. Yhden voitto on tässä tapauksessa portti muidenkin reiluihin työehtoihin.
#Palkkaliitto syntyi, kun SAK:n liittoperhe päätti joulukuussa yksimielisesti vahvistaa liittorintamaa työehtoneuvotteluissa niin palkankorotusten tasossa kuin mahdollisissa järjestöllisissä toimissa, tutummin työtaisteluissa. Asialle on vahva kentän tuki. Yhdessä tekemistä ja rintarinnan seisomista on nimittäin peräänkuulutettu usein myös SAK:n eri liittojen jäsenistä muodostetussa SAK:n edustajistossa.
SAK:lainen ay-liike elää parhaillaan voimaantumisen aikaa. Helsingin Sanomien mukaan, olemme pörhistäneet otettamme työnantajien suuntaan. Se on osuvasti sanottu!
Meillä on vuosien varrelta paljon kokemusta siitä, miten paras lopputulos saadaan yhteistyöllä. Kentällä on ollut kova halu ja tahto tehdä yhdessä edunvalvontaa, luoda vastavoimaa työnantajien pyrkimyksille. Tekemisen paikkaa on nyt tarjolla.
Ja yhdessä tekemisestä koko ay-liikkeessä on kyse; niin työpaikkatasolla, liittotasolla kuin keskusjärjestötasolla. Meitä ei voi viedä kuin pässiä narussa, sillä palkansaajalla on aina kaveri valmiina tulemaan tueksi. Yksin voi pyytää, yhdessä voimme vaatia!
#Palkkaliitto on SAK:laisten liittojen yhteinen merkki siitä, että heidän jäsenistönsä seisoo yhteisen tavoitteen takana. Mukana ovat AKT, JHL, PAM, Paperiliitto, PAU, Rakennusliitto, RAU, SEL, Muusikkojen liitto, Sähköliitto, Teme ja Teollisuusliitto.