Jamaica – ”Yma”
Jag var på semester till Jamaica, en ö med en dyster historia. Vi hade fina guider som berättade om öns historia. Vi njöt också i två veckor av det turkosfärgade, klara, varma vattnet och solen som sken hela dagen från blå himmel.
Jamaica är en ö i Karibiska havet. Ön ligger 145 km söder om Kuba. Med direktflyg räcker resan nästan 12 timmar. Befolkningen är till största delen afro-amerikansk, ättlingar till slavar som spanjorerna och britterna hämtade till ön.
Christoffer Columbus anlände till Jamaica 1494. Ön kallades före det ”Xaymaca” som betyder ”Landet av skog och vatten”. På Jamaica tycker befolkningen, enligt guiderna, att det inte var Columbus som hittade ön, utan att han var den första turisten som besökte ön. Ön beboddes då av ”tarinoindianer” som sedan förslavades och utrotades nästan totalt. Befolkningen saknade européernas immunitet mot olika sjukdomar. Största delen skadades också av hårt arbete på sockerplantagerna.
År 1655 erövrades det spanska fortet av engelsmännen. Den afrikanska slavhandeln avskaffades av det brittiska parlamentet 1807. Lagen trädde kraft den 1 januari 1808 men slaveriet slutade inte med det. Efter det började britterna nämligen importera indisk och kinesisk arbetskraft. Ättlingarna till dessa asiater utgör fortfarande en del av den jamaicanska befolkningen och syns på olika byggnader på ön.
En av Jamaicas nationalhjältar var baptisten Samuel ”Sam” Sharpe. Han föddes på Jamaica 1801. Han var slav hela sitt liv. Han fick ändå tillåtelse att utbilda sig. Han blev välrespekterad av andra slavar och blev med tiden en känd ledare. Han fungerade som diakon i Baptistkyrkan i staden Montego Bay. Han undervisade slavarna om kristendomen och friheten.
Sam Sharpe organiserade 1831 en fredlig strejk mot slaveriet och fattigdomen. Tyvärr ledde det till ett två veckors uppror där skörden brändes och flera förlorade livet. Sharpe och en stor mängd slavar hängdes 1832.
Det anses att händelsen ledde till att man påskyndade avskaffandet av slaveriet 1833. Slavarna fick obegränsad frihet den 1 augusti 1838.
År 1975 utnämnde Jamaicas regering Sharpe till nationalhjälte. Hans staty finns i staden Montego Bay.
Jamaica blev ”Brittiska kronkolonin Jamaica”, landet blev en suverän stat 1962. Landet erkänner ännu Elisabeth II som sin drottning. Huvudstaden heter Kingston.
Var vi än rörde oss hörde vi reggaemusik. För det mesta spelades det Bob Marley. Han betraktas också som en nationalhjälte på Jamaica, och så även löparen Usain Bolt.
Robert Nesta ”Bob” Marley föddes den 6 februari 1945. Han dog den 11 maj 1981 i melanom. Enligt vår guide var han far till 10 barn. Han ligger begravd i kommunen Nine Miles där han föddes. En staty av honom är belägen i huvudstaden Kingston.
Hans gungande reggae musik lever starkt vidare i befolkningens hjärta. Hans mest kända låtar är ”No Woman No Cry” ,”Buffalo soldier”, “I Shot the Sheriff”, “Exodus” och ”Get Up Stand Up”.
Jamaica är ytterst beroende av turismen och det märktes på den stora mängden av högljudda amerikaner och kanadensare. Från Miami flyger man på fyra timmar till Jamaica.
Vi var en ganska stor grupp från Finland, men vi träffade även turister från Sverige och Danmark.
Vår guide berättade också om lönenivån på Jamaica. En städare på ett hotell tjänar högst 30 euro/vecka. En väktare på ett hotell högst 40 euro/vecka. En otroligt låg lön för en städare som är tvungen att reda upp efter ibland ganska oskötsamma turister. Dessutom tyckte vi att ergonomin i t.ex. trapptvättandet var helt bortglömd.
Vi följde också med hur vissa ungdomar jobbade dygnet runt och undrade hur i all världen de orkar. Alla dagar var de lika vänliga och de mötte alltid turisterna med ett småleende. Alltid orkade de fråga oss om allt var bra.
De berättade att de jobbar så mycket som möjligt trots att dagarna blir långa. Vi funderade hurdana arbetskontrakt de har på Jamaica eftersom ungdomarna jobbade dygnet runt.
När man är på Jamaica kan man inte undgå att smaka på rom. Vi hade möjlighet att besöka en av Jamaicas kändaste romfabriker, Appleton Estat”. Vi fick en fin rundvandring kring fabriken och området och vi fick även smaka på olika sorters rom.
Vi åkte även på floden Black River som är ett unikt naturområde med 100 olika fågelarter, t.ex. pelikaner, fregattfåglas och olika arter av storkar. Där lever också olika fiskarter och 300 krokodiler. På vägen såg vi många krokodiler. Hade nog ingen lust att hänga allt för nära båtkanten för att ta några bilder.
Vi besökte även ett vattenfall, YS Falls. Vi gjorde också en färd till Mystic Mountain, där vi fick bekanta oss med regnskogen. Där fick man också köra ner med en kälke, Bobsled, som i filmen ”Cool Running”.
På Jamaica har de även flera stora beskyddade korallrev, där det var möjligt att snorkla och dyka.
Jamaica är också känt för sitt goda kaffe och en stor mängd med frukter som vi inte har möjlighet att smaka på i Finland. Det var en stor mängd olika aromer och smakbitar under de två veckorna.
Vi hörde många ordspråk om livsstilen på Jamaica. ”Dont Worry, be happy, tomorrow is a new day”. ”De som inte kan dansa säger att musiken är dålig”. ”Småle alltid när det är möjligt för då kan inget eller ingen skada eller såra dig”.