Att vara finlandssvensk
Julen knackar på dörren och tomtarna lyssnar bakom knuten om barn och vuxna har varit snälla under det gångna året. Personalen i butikerna har ännu en hektisk vecka framför sig innan de kan njuta av egen jul hemma. Jag har hört olika bekanta som jobbar i en butik säga att julkänslan saknas på grund av arbetet.
Det börjas med julpynt och julmusik i god tid. Man bli immun mot julens dofter, inredningsidéer och musik. Julkorten skriver många kvällen före deadline.
Efter de tunga arbetsveckorna före julen orkar man inte tänka på sin egen jul där hemma. Det händer att allt bakande och städande lämnas till kvällen före julaftonen. Julklapparna packas in i sista minut.
Jag har några bekanta som alltid lämnar sin julklappsInköp till kvällen före julaftonen. De gör färdiga listor och jämför noggrant priserna ända till sista stund. Dessutom har de alltid en plan B om de inte längre kan hitta alla gåvor.
Själv fick jag julkorten iväg i tid och de få julklapparna väntar på att bli inpackade. Julstädningen och allt bakande är ännu ogjort. Men ingen onödig stress ändå.
Jag åker varje år till Esbo domkyrka för att sjunga julsånger och efter det brukar julkänslan komma smygande.
**
Det har varit en hel del rubriker och heta diskussioner i sociala medier om bl.a. Donald Trump som fortfarande är ett frågetecken.
Överallt har man också fått läsa om Saara Aalto som blev tvåa i X- factor U.K. Sångaren drog en stor mängd fans till Senatstorget i Helsingfors. Tiden får utvisa hur det går med hennes karriär i framtiden. Visst sjöng hon fint.
**
Statsminister Juha Sipiläs kommentarer om YLE-journalisternas yrkeskunskap etc. får hela tiden nya nyanser.
Under veckoslutet kom nyheten om problem med regeringens lagberedning. I viktiga beslut har man inte lyssnat på justitiekanslerns råd om beslutens grundlagsenligheten. Bland annar skyller man på tidsbrist.
**
Den nyhet som har levt upp mest i media är nog nyheten om att flytta den fullskaliga jouren från sjukhuset i Vasa till Seinäjoki. Det var en stor chock speciellt i Österbotten och i andra svenska trakter – kan man faktiskt göra ett sådant beslut? Vad säger lagen?
Man talar om att rekrytera tolkar till Seinäjoki för att hjälpa till med att säkra vården. En viktig sak som beslutfattarna har glömt är den stora utmaningen att locka svenskspråkig personal till Seinäjoki.
Beslutet att flytta jouren från Vasa till Seinäjoki lär strida mot EU:s lagar om grundläggande rättigheter. Men kan man hänvisa till det i fallet Vasa, det blir en stor fråga.
Vad gör vår president Sauli Niinistö? Presidenten kan väl låta bli att stadfästa lagen, men gör han det? Det är väl ganska ovanligt att presidenten fäller regeringens beslut. Hela beslutet är svårt för personalen i Vasa men också för personalen i Seinäjoki.
**
I Esbo har det också varit stor oro över att man ska lägga ner tre svenska skolor. Infon kom på ett informationstillfälle som Esbo stad ordnade. Rödskog skola ligger i norra Esbo, en härlig liten gammal skola. Alla känner varandra, både barnen och föräldrarna. Bemböle skola ligger i Bemböle nära Esbo centrum. Byggnaden anses ha en viss kulturhistoriskt värde. Lagstad skola i Esbo centrum, en bekant skola för mig.
Skolorna i Bemböle och Rödskog har i flera år varit i fara, men tack vare aktiva föräldrar, lokala föreningar och dåligt gjorda förslag av tjänstemännen och för lite fakta har skolorna fått leva vidare.
Enligt förslaget skulle Bemböle skola, förskola samt dagvård och eftermiddagsverksamhet flytta ihop med Lagstads skola augusti 2018. Rödskogs skola och eftermiddagsverksamhet samt förskola och dagvård skulle enligt förslaget flytta in i Kalajärvi skolas lokaler, också det från augusti 2018. Kalajärvi är en finsk skola i norra Esbo.
Smedsbyskolan som ligger på gränsen mellan Esbo och Grankulla skulle stängas år 2021 när Monikko som är en tvåspråkig skola i Alberga är färdig.
Stora ändringar för många familjer.
Nämnden Svenska rum i Esbo tyckte lyckligtvis att beslutet inte kunde göras utan mera fakta. Det gäller inte bara att stänga skolorna. I vissa fall behövs det bl.a. bättre lokaltrafik eller skolskjutsar. Tiden får utvisa hur det går.
Måste man känna sig orolig över svenska språkets ställning i Finland för tillfället? Även flera företag har lämnat bort svenskan från sina nätsidor och reklamer. Nästa år blir det kommunalval. Hoppeligen blir det bra debatter om svenska språkets framtid.
Det är ju egentligen frågan om att vara finlandssvensk och att vara stolt över sina rötter. Vågar vi kräva service på svenska eller går vi den kortaste vägen och talar finska?
Den här julen ska vi inte äta den vanliga fruktsoppan med plommon och russin till efterrätt. Jag fick nämligen ett litet och enkelt recept av en kompis.
Kvarg och plommon med pepparkaka
Krossa plommon i en blender, till så smått som möjligt.
Blanda plommonen med 1-2 burkar med osmaksatt kvarg (4 personer).
Krossa också lite med pepparkaka i kvargen.
Om man vill kan man sätta lite socker.
Dela kvargen i glas eller skålar.
Dekorera med lite krossad pepparkaka samt lite vaniljsås.
Låt det stå i kylskåpet före du serverar.
Önskar er alla
God Jul & Gott Nytt År 2017