Hoppa till innehållet
s a k·fi Mål Arbetskraftstjänster

Tjänsterna för arbetssökande måste förbättras

Arbets- och näringstjänsterna ska anpassas efter de arbetssökandes behov och man måste effektivera de tjänster som främjar arbetsförmågan. Invandrarnas ställning på arbetsmarknaden måste förbättras.

PÅ DEN HÄR SIDAN

Arbets- och näringstjänsterna måste anpassa sig efter de arbetssökandes behov

För närvarande erbjuder arbets- och näringsbyråerna något olika tjänster för olika åldersgrupper och olika typer av arbetssökande. Helheten är komplicerad och experterna vid arbets- och näringsbyråerna har inte tillräckliga möjligheter att enligt eget omdöme främja de arbetssökandes sysselsättning på det sätt som är lämpligast för individerna. Det här skulle ändå vara det effektivaste sättet att främja sysselsättningen.

Hur kan vi uppnå målet?

  • Tjänsterna för arbetssökande måste utvecklas till en enkel modell som utgår från de individuella utgångspunkterna, där experterna vid arbets- och näringsbyrån beaktar den lokala arbetsmarknadens behov och de arbetssökandes personliga utgångspunkter samt utgående från dessa definierar innehållet i de tjänster som erbjuds.
  • När arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna måste man skapa kommunala och kommungränsöverskridande ekosystem för sysselsättning och kompetens med en tillräckligt stor regional sysselsättningsbas.
  • Större vikt ska fästas vid att utveckla arbetssökandes kompetens och bredda studiemöjligheterna.

Varför är målet viktigt?

Utgångspunkten för de nuvarande arbetskraftstjänsterna är att arbetssökande ska få individuellt stöd. Det här målet är visserligen gott, men man försöker i för stor utsträckning nå målet genom en modell som utgår ifrån att en storlek passar alla. I fortsättningen bör experterna på arbets- och näringsbyråerna få en möjlighet att omforma tjänsterna för arbetslösa till en helhet som ger varje arbetssökande de bästa förutsättningarna att hitta ett jobb. Samtidigt frigörs experternas arbetstid för att betjäna dem som behöver särskilt stöd för att kunna sysselsättas.

För att effektivt kunna främja sysselsättningen räcker det inte med en bra arbetskraftspolitik, utan det krävs också en mängd åtgärder och politik inom olika områden (såsom närings-, utbildnings-, boende- och trafikpolitik). Stora städer och kommunala samarbetsområden har de bästa möjligheterna att kombinera de politikområden som behövs till ett fungerande ekosystem som främjar sysselsättningen och där mångsidiga tjänster finns nära kommuninvånarna.

Det är viktigt med en tillräckligt bred sysselsättningsbas, eftersom det gör att tjänsterna kan produceras ekonomiskt och effektivt genom skalbarhet. Idealet skulle vara att kommunerna eller de kommunala samarbetsområdena i stor utsträckning kan betjäna arbetssökande genom att erbjuda alla tjänster över en disk.

Arbetslösa ska stå till arbetsmarknadens förfogande genom att delta i arbetskraftstjänsterna och aktivt söka jobb. Om de därtill vill studera är det inget som någon annan påverkas negativt av. För att främja sysselsättningen är det skäl att sluta bedöma om arbetssökande studerar på heltid eller som bisyssla, och om de därmed har rätt till utkomstskydd för arbetslösa, när det gäller andra studier än sådana som klart leder till examen.

FFC:s övriga mål med koppling till tjänsterna för arbetssökande