Det här är FFC: Juha Jaatinen från PAU vill inte att arbetstagarna automatiskt ska arbeta övertid
Drog arbetsdagen ut på tiden igen? Det är inte bra för hälsan att regelbundet arbeta övertid, påpekar Juha Jaatinen från Finlands post- och logistikunion PAU. Han hoppas att arbetsgivarna ska sluta utgå ifrån att arbetstagarna automatiskt arbetar övertid.
Utbildningsplaneraren Juha Jaatinen från Finlands post- och logistikunion PAU är bekymrad över arbetstagare som ständigt är tvungna att arbeta övertid för att få sitt arbete gjort.
Arbetspass som drar ut på tiden är numera vardag för postutdelarna, eftersom antalet arbetstagare har skurits ner för mycket. Om postutdelarna inte hinner dela ut posten längs hela sina rutter, blir kunderna utan sin post. Det passar inte arbetstagarnas etik.
– Största delen av utdelarna arbetar övertid varje vecka av ren pliktkänsla, säger Jaatinen.
Tidigare var postutdelarna tjänstemän och de skötte alltid sitt uppdrag till slut under tjänstemannaansvar. Det är när det här mentala arvet krockar med dagens resurser som problem uppstår.
– Arbetsgivaren utgår ifrån att all post delas ut, även om det håller på att uppstå övertid. I princip har arbetsgivaren gett postutdelarna ett fortlöpande ”tillstånd” att göra övertidsarbete inom grundutdelningen.
Juha Jaatinen påminner om att en för tung arbetsbörda kan leda till utbrändhet och problem med stöd- och rörelseorganen. Han föreslår en attitydförändring: man gör övertid bara då det verkligen är nödvändigt, och då kommer man specifikt överens om det med arbetsgivaren.
Övertiden är dyrare arbetstimmar
Som före detta postutdelare förstår Jaatinen bra att folk vill göra sitt arbete ordentligt.
– Det är helt okej att arbeta övertid ibland. Man borde ändå åstadkomma en kultur där övertidsarbete inte är det normala, utan ett undantag.
Att arbetstagarna automatiskt arbetar övertid är enligt Jaatinen en dålig sak också därför att arbetsgivarna får en snedvriden bild av hur arbetskraften räcker till. Han anser att företagen borde se ekonomin ur ett bredare perspektiv.
– Övertiden är dyrare timmar. Genom att ändra praxis skulle också den dyra sjukfrånvaron minska och arbetsmotivationen skulle öka, vilket skulle leda till bättre produktivitet.
Som utbildningsplanerare träffar Jaatinen medlemskåren i samband med arbetsplatsbesök och utbildningar. Han strävar efter att medlemmarna ska känna till att det är frivilligt att arbeta övertid.
– Sist och slutligen är det här en fråga som man skulle kunna lösa med en rätt liten attitydändring. Om inställningen till övertiden ändrades, så skulle frågan vara i ordning redan följande dag.
Minna Hotokka, frilansjournalist
(översättning och bearbetning: Jonny Smeds)