Digidjungeln: Håll koll på ekonomin
Pengarna rullar in på kontot och försvinner lika snabbt igen. Vart tar de vägen? I dag finns det många olika verktyg för att följa med och planera den personliga ekonomin. Vi tar en titt på några av alternativen.
Förr var valmöjligheterna mer begränsade för en privatperson som ville följa med den egna ekonomin. Antingen matade man in sina utgifter och inkomster i Excel för hand och hoppades att allting gick rätt, eller så köpte man ett svåranvänt budgetprogram och försökte lära sig använda det. Men alternativen har på den senaste tiden blivit fler.
Förra hösten blev Sparbanksgruppen den första bankorganisationen i Finland att gå ut med en egen tjänst för att följa med den personliga ekonomin. Tjänsten, Ekonomivakten, är knuten till den egna nätbanken och följer med och kategoriserar alla inkomster och utgifter som sker på kontona. Om tjänsten placerar ett uppköp i fel kategori är det lätt att korrigera. Det går också att skapa egna kategorier och budgetera hur mycket du vill spendera i varje kategori. På det här sättet är det lätt att få en överblick över vart pengarna går och också att planera utgifter i förväg.
Andra banker kommer antagligen också att introducera liknande tjänster. Till exempel har Andelsbanken redan nu tjänsten Min ekonomi.
Men det finns också andra alternativ om du inte vill gå via banken, eller om du har konton på flera olika banker. Inhemska Balancio söker kontouppgifter från alla dina banker när du själv vill. Tjänsten känner automatiskt igen vilka kategorier olika uppköp hör till och gör det lätt att följa med vart pengarna gått. Balancio gör också ett förslag på budget och gör det möjligt att skapa mål för sparande. Tjänsten är lätt att använda och fungerar speciellt bra om du har konton utspridda på olika banker. Nackdelen är att den är relativt dyr, med en årskostnad på minst 48 euro.
Om du helt vill undvika att koppla dina konton till en tjänst, kan det löna sig att pröva på You Need A Budget, förkortat YNAB. Det blir mera arbetsdrygt då alla transaktioner måste matas in och kategoriseras för hand, men samtidigt ger den utmärkta och lättanvända verktyg för att ta kontroll över din personliga ekonomi.
YNAB hjälper dig att planera framåt så att du redan har pengarna väntande på kontot då stora utgifter som elräkningar och dylikt dyker upp. En av grundprinciperna med YNAB är att man ska bygga upp en så kallad buffert på minst en månadslön utifall något oväntat händer. Med YNAB kommer också en stor stödgemenskap som ger tips och råd om hur du får ordning på ekonomin och bygger upp bufferten.
Du får prova YNAB gratis i en månad. Vill du fortsätta använda tjänsten får du betala en engångsavgift på cirka 50 euro. YNAB kan användas via webben eller via applikationer till iOS och Android.
Det finns många andra betal- och gratistjänster du kan pröva. Viktigast är att du hittar en tjänst som passar dig själv, för det finns bara fördelar med att ha bättre grepp på den personliga ekonomin.
Staffan Småros