Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta
Sisäasiainministeriö
PL 26
00023 VALTIONEUVOSTO
Lausuntopyyntö SM053:00/2012
1. Oleskelulupa-asioihin liittyvien tehtävien antaminen ulkoiselle palveluntarjoajalle ja yhteistyö Schengen-valtioiden kanssa
SAK ja STTK kannattavat yhteistyötä muiden Schengen-valtioiden kanssa. Edustamisyhteistyö toisen Schengen-valtion kanssa merkitsee kuitenkin todennäköisesti vastavuoroisuusvelvoitetta. Tämä saattaa olla haasteellista, koska kuten esityksessä todetaankin, toisten Schengen-valtioiden vastavuoroiset tehtävät olisivat luultavasti määrältään ylimitoitettuja Suomen edustustolle. Tähän tulee löytää ennakoivasti ratkaisu.
Myös esityksen oleskelulupa-asioihin liittyvien tehtävien antamisen ulkoiselle palveluntarjoajalle SAK ja STTK näkevät haasteellisena. Ulkoistamiseen liittyy tietoturvallisuusriskejä ja valvonta vie resursseja. Toisaalta rutiinitehtävien ulkoistaminen helpottaisi edustustojen työtaakkaa ja mahdollistaisi keskittymisen hakemusten sisältötehtäviin sekä laadunvalvontaan. Ulkoiselle palveluntarjoajalle annettujen tehtävien tulisi olla – kuten esitetäänkin – pelkästään teknisluonteisia ja viranomaisia avustavia tehtäviä, joihin ei sisältyisi harkintavaltaa eikä päätöksentekoa. Ulkoisen palveluntarjoajan kanssa tehtävässä sopimuksessa olisi tärkeätä, että suoritettavien tehtävien lisäksi sovittaisiin tietoturvallisista toimintatavoista ja palveluntarjoajan toiminnan valvonnasta.
2. Oleskeluluvan voimassaoloajan pidentäminen
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ulkomaalaislain säännöksiä siten, että Suomessa tutkinnon suorittaneelle työnhakua varten myönnettävän oleskeluluvan voimassaoloaikaa pidennetään kuudesta kuukaudesta vuoteen. SAK ja STTK suhtautuvat esitykseen myönteisesti. Lähtökohtana tulee olla, että täällä saatua koulutusta hyödynnetään suomalaisilla työmarkkinoilla ja nimenomaan koulutusta vastaavassa työssä. Työllistymisen kannalta olisi tärkeää, että tutkintovaatimuksiin lisättäisiin myös kotimaiset kielet.
SAK ja STTK eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita siitä, riittääkö tämä lainmuutos takaamaan vastavalmistuneen ulkomaalaisen nuoren työllistymistä koulutusta vastavan työhön. Tällä hetkellä jopa harjoittelupaikkojen saanti on vaikeaa. Vailla tuloja oleva nuori vastavalmistunut ulkomaalainen on erittäin haavoittuvassa tilanteessa ja potentiaalinen uhri hyväksikäytölle.
3. Työnantajasanktiodirektiivin implementoinnin täydentäminen
Ulkomaalaislakia ehdotetaan tarkennettavan myös työnantajasanktiodirektiivin kansallisen täytäntöönpanon varmistamiseksi. Direktiivin lähtökohtana on, että työntekijällä on oikeus olla maassa niin kauan kunnes palkka-saatavat maksetaan. Kyse on varsin merkittävästä oikeudesta. SAK ja STTK kannattavat lisäystä, joka koskee 52 d §:ssä tarkoitetun kolmannen maan kansalaisen oleskelulupakäytäntöä. Siinä edellytetään, että oleskeluluvan voimassaoloa jatketaan siihen asti kunnes ulkomaalaiselle työntekijälle on maksettu hänelle kuuluvat, perityksi saadut palkkasaatavat.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry