Fennovoima Oy:n hakemus valtioneuvoston 6.5.2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi
Työ- ja elinkeinoministeriö
kuuleminen@tem.fi
PL 32
00023 Valtioneuvosto
TEM/11/08.04.01/2014
Fennovoima Oy on jättänyt 4.3.2014 valtioneuvostolle ydinvoimalaitoshanketta koskevan hakemuksen, jolla se pyytää valtioneuvostolta päätöstä, joka täydentää vuonna 2010 tehtyä periaatepäätöstä siten, että voimassa oleva periaatepäätös täydennyksen jälkeen vahvistaa Fennovoiman hankkeen olevan edelleen ydinenergialain (990/1987) 11 §:n tarkoittamalla tavalla yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.
Valtioneuvosto antoi 6.5.2010 Fennovoimalle periaatepäätöksen, jonka eduskunta vahvisti 1.7.2010. Koska Fennovoiman hankkeessa on periaatepäätöksen rnyöntämisen jälkeen tapahtunut muutoksia, Fennovoima hakee täydennystä voimassa olevaan periaatepäätökseen niiltä osin kuin hanke on muuttunut.
Hankkeen taloudelliset edellytykset
Hankkeen alkuperäinen ja edelleen voimassa oleva lähtökohta on moni-puolistaa Suomen energiantuotantoa ja laajentaa sitä yritysten joukkoa, joka saa nk. Mankala-periaatteen mukaisesti vakaata omakustannushintaista sähköä. Hankkeen toteutuminen riippunee siitä, kuinka mukana olevat suomalaiset yritykset näkevät sähköntarpeensa tulevaisuudessa ja miten sähkön markkinahinnan ennakoidaan kehittyvän. Ilmastopoliittisten tavoitteiden kiristyminen, EU:n päästökauppamekanismin todennäköinen uudistaminen, Euroopan sähkömarkkinoiden integraatio sekä sähköntuotantoon ja -jakeluun vaadittujen investointien ajankohtaistuminen luovat odotuksia korkeammasta sähkön markkinahinnasta. Fennovoiman hankkeessa on mukana myös laaja joukko kunnallisia energiayhtiöitä, jotka voivat hankkeen toteutuessa myydä asiakkailleen omakustannushintaan hankittua sähköä. Tätä kautta hanke hyödyttäisi suoraan myös suomalaisia kotitalouksia.
Fennovoiman omistuksessa on tapahtunut ja tapahtuu muutoksia. Rusatom Overseas CJSC tulee suomalaisen tytäryhtiönsä kautta Fennovoiman vähemmistöomistajaksi. Voimaosakeyhtiö SF pysyy Fennovoiman enemmistöomistajana. Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on tarpeellista, että voimaosakeyhtiö SF pysyy hankkeen enemmistöomistajana. Päätösvalta laitoksen toiminnasta tulee säilyä suomalaisten toimijoiden käsissä, koska energiantuotanto on strategisesti merkittävä ala. Rosatom-konsernilla tulee olemaan keskeinen rooli rakentamisvaiheen lainarahoituksen järjestämisessä.
Hankkeen muista edellytyksistä
Rusatom Overseas CJSC:n kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen mukaan Fennovoima rakentaa Pyhäjoelle AES-2006-tyyppisen painevesi-reaktorin. Tätä laitosvaihtoehtoa ei mainittu alkuperäisessä periaatepäätöksessä. Suomen säteilyturvakeskuksella on asiantuntemus arvioida tämän laitostyypin soveltuvuus ja turvallisuus. Rosatom-konsernin mukanaolo ja kokonaistoimitusmalli parantavat edellytyksiä hyödyntää konsernin pitkää kokemusta ja asiantuntemusta ydinenergian tuotannossa.
Hankkeen onnistunut läpivienti edellyttää erityistä huomiota projektijohtamiseen ja laadunhallintaan. Turvallisuusnäkökohdat on huomioitava joka vaiheessa luomalla kestävä ja tinkimätön turvallisuuskulttuuri. Laitoksen rakentamis- ja käyttövaiheessa keskeistä on myös huolehtia työsuojelun ja työehtojen toteutumisen korkeasta tasosta ja asianmukaisesta valvonnasta. Selvitysten perusteella Fennovoimalla on edellytykset suoriutua em. vaatimuksista.
SAK on jo aiemmin lausunut Fennovoiman ympäristövaikutusten arviointiprosessista. Ympäristövaikutukset on selvitetty huolella ja lainsäädännön vaatimalla tavalla. Menettelyn aikana ei ole ilmennyt mitään sellaisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä tai vähentää siten, että hanke ei olisi hyväksyttävissä.
Fennovoimalle vuonna 2010 myönnetyn periaatepäätöksen mukaan Fennovoiman tulee rakentamislupahakemusta jättäessään antaa selvitys täsmennetyistä suunnitelmistaan ydinjätehuollon järjestämiseksi.
Yhteiskunnan kokonaisetu
Fennovoiman hanke on toteutuessaan tärkeä osa niitä toimenpiteitä, joilla Suomen energiantuotantoa uudistetaan päästöttömämmäksi. Hankkeen myötä on mahdollista yhdistää tarpeet huolehtia teollisuuden kilpailukyvystä sekä torjua ilmastonmuutosta.
Hanke monipuolistaisi Suomen energiantuotantoa ja lisäisi omavaraisuutta. Enemmistöomistuksen ja päätösvallan Fennovoimassa tulee säilyä suomalaisilla. Rosatom tuo hankkeeseen lisää teknologista osaamista ja kokemusta sekä järjestää rakentamisvaiheen lainarahoitusta.
SAK katsoo taloudelliset ja tekniset edellytykset täyttävän Fennovoiman hankkeen olevan yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry