Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lomauttamisen ja irtisanomisen…

Lausunnot

Lomauttamisen ja irtisanomisen yhteydessä tehtävien työnantajailmoitusten vähentäminen

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle työvoiman lomauttamisen ja irtisanomisen yhteydessä tehtävien työnantajailmoitusten vähentämisestä

Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto
kirjaamo@tem.fi

Lausuntopyyntönne 11.7.2016,
TEM/1368/03.01.01./2016
TEM049:00/2016

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK haluavat yhteisenä näkemyksenään työsopimuslakiin esitetyistä muutoksista lausua seuraavaa:

Työnantajan työvoiman vähentämisestä työvoimatoimistoille, nykyisin työ- ja elinkeinotoimistolle, tekemien ilmoitusten alkuperäinen tarkoitus oli varata työvoimaviranomaisille aikaa valmistautua työnsä menettäneiden työllistämiseen. Näillä ilmoituksilla on aiemmin ollut vaikutusta myös työntekijän työttömyysturvan määrän.

Irtisanottujen määrä on viimevuosina vaihdellut kuukausitasolla tuhannen molemmin puolin. Samaan aikaan on kasvanut myös nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömien määrä. Työ- ja elinkeinotoimistojen työmäärä yhdistettynä nykyisiin resursseihin kuitenkin mahdollistaa ennakoivan varautumista korkeintaan suurissa massa-irtisanomisissa. Alle 20 työntekijän työnantajien irtisanomisten ja lomautusten ilmoittamisella on siten merkitystä vain tilastoinnissa. Varsinaisen merkityksensä menettäneiden ilmoitusten karsinta voisi pieneltä osaltaan auttaa myös työ- ja elinkeinotoimistojen resurssien kohdentamista työllistymistä aidosti edistäviin toimiin.

Työnantajan lojaliteettivelvollisuuden yksi ilmentymä on velvollisuus huolehtia edes siitä että työnsä menettävää työntekijä saa tiedon työ- ja elinkeinotoimiston palveluista. Irtisanominen ei ole kenellekään miellyttävää ja ensimmäistä kertaa tilanteeseen joutuvaa pienyrittäjää tämäkin velvollisuus varmasti hämmentää ja työllistää. Näin erityisesti siksi, että ilmoitus- ja selvitysvelvollisuudet eri tilanteissa eroavat toisistaan. Työntekijälle annettu toisen käden tieto voi myös sisältää virhetulkintoja eikä välttämättä vastaa juuri tälle henkilölle oleellisiin kysymyksiin.

Työnantajan lojaliteetin tulisi jatkossakin ulottua edes jonkinlaiseen tilanteen jälkihoitoon. Vähintäänkin työnsä menettävälle tulee antaa ohje ottaa mahdollisimman pian yhteyttä työ ja elinkeinotoimistoon työllistämismahdollisuuksien, soveltuvien työvoimapalvelujen ja työttömyysturvan selvittelyä varten. Yksinkertaisimmillaan tämän voisi toteuttaa lomautus- tai irtisanomisilmoitukseen liitetyllä kehotuksella.

Palkansaajakeskusjärjestöt esittävät, että työsopimuslain 5 luvun 4 pykälän lomautusilmoituksen yhteydessä ja lain 9 luvun 3 pykälän selvitysvelvollisuuden sijasta työnantajan tulee antaa lomautettavalle tai irtisanottavalle työntekijälle ohje ottaa yhteyttä paikkakunnan työ- ja elinkeinotoimistoon työllistämismahdollisuuksien, työvoimapalvelujen ja työttömyysturvan selvittämiseksi.

Tilastoinnin heikkenemisestä huolimatta palkansaajakeskusjärjestöt puoltavat työsopimuslain 5 luvun 4 pykälän 3 momenttiin ja 9 luvun 3a pykälään sisältyvien työ- ja elinkeinotoimistoille tehtävien lomautus- ja irtisanomisilmoituksia koskevien säännösten kumoamista.

Merityösopimuslain osalta viittaamme merenkulkualan järjestöiltä pyydettyyn lausuntoon.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Akava ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry