Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Brexitin poliittiset vaikutuks…

Lausunnot

Brexitin poliittiset vaikutukset taloudellisia suuremmat

Rahoitusmarkkinoiden reaktio Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen tulokseen oli nopea, mutta SAK:n pääekonomisti Olli Kosken mukaan se ei ollut pidemmän aikavälin tarkastelussa erityisen voimakas. Esimerkiksi osakeindeksit ovat viikon mittaan elpyneet likimain entiselleen.

Pidemmän aikavälin talousvaikutukset riippuvat siitä, millaiseksi EU:n ja Ison-Britannian suhde muodostuu.

− Yhtenä ratkaisuna voisi olla Ison-Britannian ottaminen ETA:n jäseneksi, jolloin vapaakauppa jatkuisi, Olli Koski arvioi eduskunnan talousvaliokunnan Brexit-kuulemisessa.

Koski pitää poliittisia vaikutuksia taloudellisia suurempina. Brexitin edessä tulee vastaan uusia poliittisia ja juridisia ongelmia.

– Nyt ollaan kartoittamattomilla vesillä poliittisesti ja juridisesti. Eroneuvottelut on syytä aloittaa vasta kun on kohtuullinen varmuus siitä, minkälaisella prosessilla ne viedään läpi, sanoo Koski.

Epävirallinen 27 maan kokous päätti 29.6.2016, että Euroopan sisämarkkinoiden hyötyjä ei saa ilman velvollisuuksia.
− Tämä on hyvä neuvottelulinja ja se vähentää riskiä eroamisten lumipalloefektistä, pääekonomisti Olli Koski arvioi.

Suomen EU-strategia päivitettävä

SAK pitää tärkeänä, että EU pyrkii neuvottelutulokseen, jossa varmistetaan, ettei Iso-Britannia ryhdy työelämän oikeuksien polkumyyntiin EU:n ulkopuolella.

EU:lla on edessään uudistuminen. 27 jäsenmaata ovatkin päättäneet käynnistää poliittisen uudelleenarvioinnin, jonka tavoitteena on ”luoda impulsseja” unionin uudistamiseksi.

− Nyt ei ole oikea ajankohta integraatiota merkittävästi syventäville esityksille eikä perussopimusmuutoksille. Kaikessa EU:n päätöksenteossa pitää kasvun ja työllisyyden olla keskeisiä tavoitteita.

SAK ehdottaa Suomen EU-strategian tarkistamista ja tarvittaessa päivittämistä. EU-strategian valmistelun on perusteltua tapahtua laajapohjaisesti työntekijöiden ja elinkeinoelämän sidosryhmiä osallistaen.

Asiantuntijalausunto Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksen vaikutukset.