Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Ehdotus valtioneuvoston asetuk…

Lausunnot

Ehdotus valtioneuvoston asetukseksi rakennustyötä tekevän sukeltajan pätevyys-vaatimuksista ja turvallisuussuunnitelmasta

Sosiaali- ja terveysministeriö
PL 33
00023 VALTIONEUVOSTO

STM/1029/2011

Ehdotus on laadittu sukellusalan toimijoiden kanssa yhdessä tehdyn valmistelun perusteella, mikä on myös nähtävissä ehdotuksesta.
Ehdotus ottaa ansiokkaasti huomioon valmistelussa keskeiseksi nousseita uudistustarpeita. Rakennusliiton osasto 108 (Suomen ammattisukeltajat) käsitteli esitystä kevätkokouksessaan 14.02.2011 Helsingissä.

Pykälän kolme, jossa kuvataan turvallisuussuunnitelman keskeinen sisältö, esittäisimme kuitenkin yhtä oleellista muutosta. Näkemyksenämme toteamme, toisin kuin ehdotuksessa, että asetuksella tulisi voida yksiselitteisesti säätää sukellustyhmän turvalliseen kokoonpanoon liittyen ryhmän minimikooksi vähintään kolme henkilöä. Perusteluna näkemyksellemme toteamme sukellustyön luonteen, olosuhteiden ja vaativuuden aina edellyttävän sukeltajan lisäksi turvasukeltajan ja sukeltajan avustajan kuulumista sukellusryhmään, jotta työ voidaan suorittaa turvallisesti.

Työn luonteeseen, olosuhteisiin ja vaativuuteen liittyen turvasukeltajan on sukellustyötä tehtäessä aina oltava valmiudessa pelastamaan vedessä oleva työtä suorittava sukeltaja. Sukeltajan avustaja ei voi toimia samanaikaisesti myös turvasukeltajana, koska turvasukeltaja tarvitsee itse sukellusavustajan. Edellä kuvattu tilanne vaatii välitöntä pelastussukellustoimintaa, jonka epäonnistuminen johtaa pahimmillaan sukeltajan menehtymiseen. Riittävä turvallisuustaso voidaan saavuttaa vain sillä, että asetuksessa aikaisemmin todetut pätevyydet omaava turvasukeltaja on koko sukellustoiminnan ajan välittömässä pelastussukellusvalmiudessa. Välittömän pelastussukellus-valmiuden ylläpito vaatii turvasukeltajan lisäksi vähintään yhden sukeltajan avustajan, jolla on valmius toimia sukeltajan ja tarvittaessa myös turvasukeltajan avustajana.

Näkemys kolmen pätevän henkilön minimiryhmäkoosta sukellusalan töitä tehtäessä on yleisesti hyväksytty ja käytössä useissa maissa. Muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sukellustyötä tekevän ryhmän minikooksi on säädetty kolme henkilöä.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry