Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Ympäristövaikutusten arviointi…

Lausunnot

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeelle

Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto

TEM/1965/08.04.01/2013

Fennovoima valmistelee ydinvoimalaitoksen rakentamista Pyhäjoen Hanhikivelle. Osana valmistelua Fennovoima toteuttaa lain mukaisen arvioinnin laitoksen rakentamisen ja käytön aikaisista ympäristövaikutuksista. Nyt lausunnon kohteena olevassa arviointiohjelmassa selostetaan ne asiat ja menetelmät, joita käsitellään ympäristövaikutusten arvioinnissa ja sen perusteella tehtävässä arviointiselostuksessa.

Fennovoima on vuonna 2008 toteuttanut ympäristövaikutusten arviointimenettelyn, jossa arvioitiin sähköteholtaan noin 1500 – 2500 megawatin suuruisen ydinvoimalaitoksen rakentamisen ja käytön aikaisia vaikutuksia. SAK on tuolloin antanut puoltavan lausunnon sekä YVA-ohjelmasta että YVA-selostuksesta.

Muutokset hankkeessa vuoden 2008 YVA-menettelyn jälkeen

Vuoden 2008 jälkeen Fennovoiman hanke on muuttunut siten, että nyt arvioidaan sähköteholtaan noin 1200 megawatin voimalaitoksen vaikutuksia. Laitoksen päätoimittajaksi on vaihtunut venäläiseen Rosatom-konserniin kuuluva yhtiö. Alkuperäisessä periaatepäätöshakemuksessa tai YVA-menettelyssä kyseessä olevaa toimittajaa ei mainittu ja tuolloin arvioinnin kohteena oli oleellisesti sähköteholtaan suurempi voimalaitos. Fennovoima saattaa tällä YVA-menettelyllä arvioinnit vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Yleisesti

Vuoden 2008 YVA-ohjelman sisältämä arvioitavien asioiden luettelo ja arviointimenetelmien kuvaus ovat edelleen käypiä. Pääsääntöisesti vaikutukset ympäristöön ovat samanlaisia kuin vuoden 2008 YVA:ssa arvioitiin, mutta pienemmästä laitoskoosta johtuen mittakaavaltaan pienempiä.

Viestintäsuunnitelma

SAK pitää Fennovoiman laatimaa viestintä- ja osallistumissuunnitelmaa hyvälaatuisena ja kattavana. Työmarkkinajärjestöjen osallistuminen on tärkeää, jotta työehtoihin liittyviltä kiistoilta vältyttäisiin varsinkin rakentamisvaiheen aikana.

Rakentamisen aikaiset vaikutukset

YVA-ohjelma painottuu käytön aikaisiin vaikutuksiin. YVA-selostuksessa olisi perusteltua kiinnittää enemmän huomiota myös rakentamisaikaisiin vaikutuksiin. Erityisesti rakentamisajan turvallisuus ja rakentamisvaiheen vaikutukset työllisyyteen ja sosiaalisiin oloihin (ml. työehtoihin) on perusteltua käsitellä YVA-selostuksessa riittävän syvällisesti.

Vaikutukset ilmastopolitiikkaan ja energiamarkkinoihin

Ydinvoimalaitos rakennetaan puhtaan perusvoiman lisäämiseksi Suomessa. Laitos parantaa energiamarkkinoiden ennustettavuutta ja toimivuutta. Mikäli energiamarkkinoita ei häiritä poliittisin päätöksin (esim. subventoimalla jotakin tuotantomuotoa) ja päästöoikeuden hinta nousee normaalitasolle, tulee laitoksen tuottama sähköenergia olemaan sitä omakustannehintaan ostaville omistajille markkinasähköä edullisempaa. Tämä tulee alentamaan kuluttajasähkön hintaa, sillä Fennovoiman osakkaina on kunnallisia sähkölaitoksia. Fennovoiman laitos on osa sitä politiikkakokonaisuutta, jolla Suomi aikoo saavuttaa EU:ssa päätetyt ilmastopoliittiset tavoitteet. Hankkeen vaikutukset ilmastopolitiikkaan ja energiamarkkinoihin ovat positiiviset, eikä laitoksen tarve ole vähentynyt vuoteen 2008 verrattuna. Tämä on hyvä tuoda perustellen esiin YVA-selostuksessa.

Onnettomuustilanteiden vaikutukset

Kansainvälisessä ja suomalaisessa ydinturvallisuusohjeistossa on tehty muutoksia Japanin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen. YVA-selostuksessa on perusteltua tuoda esiin ne muutokset, joita em. muutokset ovat aiheuttaneet Fennovoiman hankkeeseen ja onnettomuustilanteisiin liittyviin ympäristövaikutuksiin.

Yhteenveto

SAK:n käsityksen mukaan Fennovoiman hankkeen YVA-ohjelma on asiantuntevasti laadittu ja se täyttää lainsäädännön vaatimukset.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry