Luonnos valtion kotouttamisohjelmaksi vuosille 2016–2019
Työ- ja elinkeinoministeriö
kirjaamo@tem.fi
kotouttaminen@tem.fi
TEM/5/00.06.02/2016
Valtion kotouttamisohjelman tavoitteena on luoda edellytyksiä maahanmuuttajien ja muun väestön välisten elinolosuhde-erojen kaventamiselle ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteutumiselle sekä luoda edellytyksiä maahanmuuttajien osaamisen siirtämiseksi hyödyntämään suomalaista yhteiskuntaa. SAK pitää uuden kotouttamisohjelman asettamia tavoitteita tärkeinä, ajankohtaisina ja pääosin kannatettavina.
Maahanmuuttajien osaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen työmarkkinoilla
SAK pitää hyvänä, että kotouttamisohjelmassa painotetaan maahanmuuttajien osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tärkeyttä sekä toimivien ja joustavien koulutuspolkujen roolia työllistymisen edesauttamisessa ja muutenkin kotoutumisessa.
Työ ja elinkeinoministeriön viime vuonna käynnistämä maahanmuuttajien työllistämishanke, jonka tavoitteena on maahanmuuttajien mahdollisimman nopea työllistyminen, on tärkeä ja ajankohtainen. SAK painottaa kuitenkin, että on tärkeää tunnistaa ja hyödyntää Suomessa jo vuosia asuneiden maahanmuuttajien osaamispotentiaalia työmarkkinoilla, eikä keskittyä pelkästään turvapaikanhakijoiden ja turvapaikan saaneiden työllistämiseen, vaikka se onkin ajankohtaista.
SAK pitää hyvänä maahanmuuttajien aiemmin hankkiman osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyvien valtakunnallisten periaatteiden luomista. Toiminnassa huomioitaisiin erityisesti tutkinnon ja ammattipätevyyden tunnustamisen edellytyksinä olevien lisäopintojen järjestäminen mukaan lukien kieliopinnot. Tämä hanke olisi syytä toteuttaa mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin tärkeää, ettei luoda liian monimutkaista ja raskasta järjestelmää.
Suomalaisista korkeakouluista valmistuneiden ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden osaamisen hyödyntäminen ja urien edistäminen suomalaisilla työmarkkinoilla on tärkeää. Todistetusti kotimaisten kielten opintojen ja suomalaisten työelämäyhteyksien ja -taitojen opiskelu lisäisi oppilaitoksista valmistuneiden ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia. SAK ehdottaa, että ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden suomen tai ruotsin kielen opiskelu tulisi sisällyttää tutkintovaatimuksiin.
Työelämälähtöinen ja yksilölliset tarpeet huomioon ottava kotouttamiskoulutus
SAK on tyytyväinen, että kotouttamisohjelmassa painotetaan kotouttamiskoulutuksen työelämälähtöisyyttä. Aikuisten kotouttamiskoulutuksen yhteyksiä työelämään ja yhteiskunnan toimintaan tulisi vieläkin enemmän tiivistää yhteistyössä viranomaisten, oppilaitosten, työmarkkinajärjestöjen ja työnantajien kanssa. Työelämälähtöisyyttä voidaan edistää tarjoamalla aiempaa räätälöidympää koulutusta yksilöllisten tarpeiden mukaan. Opiskelu (erityisesti kielikoulutuksessa) on tärkeä mahdollistaa myös iltaisin ja osa-aikaisesti ja yhdistellä ammatillista koulutusta ja kielikoulutusta.
On hyvä, että ohjelmassa korostetaan panostamista maahantulon alkuvaiheeseen ja siihen esitetään konkreettisia toimenpiteitä. Juuri näin voidaan nopeuttaa työllistymistä ja vähentää koulutuspoluilta putoamista. Tämä vähentää samalla mahdollisesta syrjäytymisestä syntyviä ongelmia ja kustannuksia tulevaisuudessa.
Maahanmuuttajien työllistymisen edellytykset
SAK pitää tärkeänä, että kotouttamisohjelmassa keskitytään entistä ponnekkaammin maahanmuuttajien työllistymisen edellytyksiin – työvoima- ja yrittäjyyspalvelujen sekä erilaisten työllistymispolkujen kehittämiseen. Ohjelmassa esitellään uudenlaisia toimintamalleja ja mukana on uutta innovatiivista ajattelua. On kuitenkin ehdottoman tärkeää varmistaa, ettei maahanmuuttajista kehity työmarkkinoille ryhmää, jolle lähtökohtaisesti maksettaisiin samasta työstä matalampaa palkka, ja jolla olisi kantaväestöä huonommat työehdot. Se voimistaisi kahden kerroksen työmarkkinoita ja olisi vastoin yhdenvertaisuuslakia. Kaikille työntekijöille on kansalaisuudesta riippumatta taattava säälliset työehdot ja riittävä palkka, jolla pystyy elämään Suomessa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry