Talvivaaran Sotkamo Oy:n kaivos- ja rikastustoimintaa koskeva lupahakemus
Työ- ja elinkeinoministeriö
TEM/1131/08.05.01/2010
Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivos- ja rikastustoimintaa koskevasta lupahakemuksesta. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry esittää lausuntonaan seuraavaa.
Hankkeessa suunnitellaan muiden metallien sivutuotteena saatavan uraanin talteenottoa ja hyödyntämistä puolituotteena. Lisäksi suunnitellaan muualta tuotavien päämetallituotteiden sisältämän uraanin talteenottoa.
Hankesuunnitelman mukaan Talvivaaran alueella louhittavan nikkeliesiintymän sisältämä luonnonuraani otettaisiin talteen erillisessä talteenottolaitoksessa. Tuotantomäärä vuodessa olisi 350 – 500 tonnia uraanipuolituotetta. Laitos käyttäisi raaka-aineena nykyisen metallirikasteprosessin sinkkisaostusvaiheesta johdettua liuosta. Käsiteltävää uraania ei ole tarkoitus väkevöidä ydinpolttoaineeksi laitoksessa, vaan se kuljetetaan puolituotteena ulkomaille jatkojalostettavaksi.
Talteenottolaitoksella varaudutaan myös käsittelemään vähäisiä määriä muualta tuotavia metallirikastajien jatkojalostajien prosessista syntyviä uraanipuolituotteita. Näiden osuus olisi suunnitelman mukaan alle 5 prosenttia uraanin kokonaistuotantomäärästä.
Ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisesti toisena vaihtoehtona on tarkasteltu sitä, että hanketta ei toteuteta. Tässä tapauksessa uraani päätyy kaivosalueen kipsisakka-altaisiin ja metallirikasteiden jatkojalostajille, jotka ottavat uraanin talteen omissa laitoksissaan, koska uraani häiritsee metallien jatkojalostusprosessia.
Tällä hetkellä Talvivaaran nikkeli toimitetaan Harjavaltaan Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle jatkojalostettavaksi. Norilsk Nickel on saanut ydinenergialainsäädännön mukaisen luvan ydinaineen tuottamiseen, hallussapitoon ja varastointiin enintään 10 tonnin määrälle vuodessa. Nykytilanteessa uraanin talteenotto Harjavallassa vähenisi olennaisesti, jos uraani otettaisiin talteen jo Talvivaarassa. Jos talteenottoa ei toteuteta Talvivaarassa, nykyinen 10 tonnin talteenottotarve ylittyisi Harjavallassa. Talvivaara voi kuitenkin toimittaa metallituotteita useille eri asiakkaille, joten on perusteltua, että uraanin talteenottoa Harjavallassa ei YVA-arviossa ole tarkasteltu toisena vaihtoehtona.
Lausuntopyynnön liitteenä on Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Eri viranomaiset, paikalliset toimijat ja yksityishenkilöt ovat antaneet lausuntoja arviointiselostuksesta. Hankkeesta on myös järjestetty useita yleisötilaisuuksia.
ELY-keskuksen lausunnossa on kiinnitetty huomiota siihen, että YVA-selostusta ei voida pitää riittävänä muualta tuotavien uraanipitoisten materiaalien osalta. Nämä ja muut viranomaisten vaatimat lisäselvitykset on hankittava ennen lopullista lupapäätöstä.
ELY-keskuksen lausunnossa on päädytty siihen johtopäätökseen, että uraanin talteenoton seurauksena uraanin aiheuttamat ympäristövaikutukset kohdealueelle ovat pienemmät kuin siinä vaihtoehdossa, jossa talteenottoa ei tehdä Talvivaarassa. Säteilyturvakeskuksen lausunnon mukaan uraanin talteenotto ei lisää ympäristön säteilyvaikutuksia vaan pikemminkin vähentää niitä.
Uraanin talteenottohanke on herättänyt kaivoksen vaikutusalueella paljon keskustelua ja uraanin talteenoton vaikutusta on arvioitu myös alueelle tärkeän matkailuelinkeinon näkökulmasta. Matkailuyrityksille toteutetussa kyselyssä uraanin talteenotolla koettiin olevan kielteinen vaikutus alueen imagoon ja matkailijamääriin. Erityisesti on kaivattu lisää selkeitä faktoja ympäristövaikutuksista ja turvallisuudesta verrattuna nykytilanteeseen. Vastanneiden yritysten kokonaisnäkemys uraanin talteenottohankkeesta oli 58 prosentilla kielteinen ja 42 prosentilla myönteinen.
Toisaalta jo nykyisen kaivostoiminnan käynnistymiseen on alueen matkailuyritysten mukaan liittynyt enemmän kielteisiä kuin myönteisiä vaikutuksia. Kuitenkin 55 prosenttia yrityksistä ei kokenut kaivostoiminnalla olleen vaikutusta asiakasmääriin ja 65 prosentin mielestä kaivostoiminnalla ei ole ollut vaikutusta liikevaihtoon. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksen mukaan uraanin talteenottolaitos ei vaikuta luonnonelinkeinojen harjoittamiseen, marjastukseen, sienestykseen tai metsästykseen alueella. Matkailualan kannalta on tärkeää, että hankkeesta annetaan riittävästi ja avoimesti tietoa. Oikea tieto on tärkeää myös siksi, että väärät tiedot ja mielikuvat voivat merkittävästi vaikuttaa matkailualan yritysten toimintaan.
Tehtyjen selvitysten perusteella Talvivaaran malmissa oleva uraani on tarkoituksenmukaista ottaa talteen Talvivaarassa. SAK yhtyy tähän arvioon. Hankkeella on merkitystä Suomessa käytettävän ydinvoiman raaka-aineen saannin turvaajana ja energiaomavaraisuuden lisääjänä. Hankkeen työllisyysvaikutukset jäävät vähäisiksi, mutta osaltaan hanke vahvistaa Talvivaaran kaivoksen työllistävää vaikutusta Kainuussa. SAK toteaa, että haettu lupa voidaan myöntää, mikäli viranomaisten edellyttämät lisäselvitykset hankitaan. Myös talteen otetun uraanin käsittelyn ja kuljetusten on oltava kaikki turvallisuusvaatimukset täyttävää.
SAK korostaa sitä, että hanketta on jatkossakin valmisteltava riittävän laajassa vuoropuhelussa alueen asukkaiden, työntekijöiden ja yritysten kanssa. Tiedottamisen on oltava ajantasaista ja avointa. Erityisen tärkeää on se, että uraanin talteenotto toteutetaan niin, että ympäristön säteilymäärät eivät kohoa ja että työntekijöiden turvallisuudesta huolehditaan. Säteilyturvakeskuksen lausunnon mukaan työntekijöiden säteilyannoksen on jäätävä normaaliolosuhteissa murto-osaan säteilyasetuksessa säädetyistä annosrajoista.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry