Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausunto luonnokseen hallituks…

Lausunnot

Lausunto luonnokseen hallituksen esitykseksi Portugalin kanssa tehdyn verosopimuksen irtisanomisesta

Valtiovarainministeriö
valtiovarainministerio@vm.fi

VM/267/03.01.00/2016 VM018:00/2016

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:ltä lausuntoa luonnokseen hallituksen esitykseksi Portugalin kanssa tehdyn verosopimuksen irtisanomisesta.

Lausuntona luonnokseen hallituksen esitykseksi SAK esittää seuraavaa:

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että eduskunta antaisi suostumuksensa siihen, että Suomi irtisanoo Portugalin kanssa tulon ja omaisuuden kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi tehdyn verosopimuksen. Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan sopimusvaltio voi irtisanoa sopimuksen diplomaattista tietä vähintään kuusi kuukautta ennen kalenterivuoden päättymistä tehtävällä irtisanomisella. Sopimus lakkaa tällöin olemasta voimassa irtisanomisvuotta lähinnä seuraavan kalenterivuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Kuten hallituksen esitysluonnoksessakin on mainittu, nykyinen verosopimus, joka estää Suomea verottamasta muita kuin julkisyhteisön palvelukseen perustuvia Suomesta maksettuja eläkkeitä, jos henkilö asuu Portugalissa, merkitsee verotuksellista kannustinta muuttaa Suomesta Portugaliin. SAK:n näkemyksen mukaan tällaisia eläkkeitä koskevia verosopimusmääräyksiä ei voida pitää hyväksyttävinä, eikä sellaisena verosopimuspolitiikkana, jota Suomen tulisi näkemyksemme mukaan noudattaa verosopimuksia nykyään neuvoteltaessa. Pidämme erityisen tärkeänä taustalla olevaa tavoitetta verotusoikeuden säilyttämiselle, joka perustuu siihen, että eläkevakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Tämän vuoksi Suomen tulee pitää kiinni Suomesta maksettujen kaikkien eläkkeiden verotusoikeudesta jatkossakin. Kannustin muuttaa Portugaliin yksityissektorin palvelukseen perustuvien eläkkeiden verovapauden takia, saattaa merkitä myös esimerkiksi irtaimen omaisuuden luovutusvoittoihin perustuvien verotulojen merkittävääkin menetystä Suomessa.

Hallituksen esitysluonnoksessa kerrotaan, että Suomi on neuvotellut Portugalin kanssa uudesta sopimuksesta, mutta neuvotteluratkaisua ei ole löydetty. SAK pitää tärkeänä, että neuvotteluratkaisua kuitenkin edelleen yritettäisiin. Jos Suomen kannalta hyväksyttävää neuvotteluratkaisua ei löydetä, SAK:n näkemyksen mukaan ei ole muuta mahdollisuutta kuin irtisanoa nyt voimassa oleva verosopimus, jolloin Suomi voisi verottaa kansallisen verolainsäädäntömme mukaan kaikkia Suomesta maksettuja eläkkeitä. Näin ollen pidämme ainoana mahdollisena ratkaisuna, että eduskunta antaa suostumuksensa hallituksen esitysluonnoksen mukaiseen menettelyyn, jossa Suomi irtisanoo Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen siten, että sopimus lakkaisi olemasta voimassa vuoden 2017 alusta.

SAK:n näkemyksen mukaan Suomen ja Portugalin välistä verosopimusta ei nykyisen kaltaisena ja nykyisessä kansainvälisessä toiminta-ympäristössä voida enää pitää tarkoituksenmukaisena. Tämän vuoksi, mikäli neuvotteluratkaisuun uudesta verosopimuksesta ei päästä, nykyinen verosopimus pitää irtisanoa viivytyksettä. Verosopimusten tarkoituksena tulee olla, että kansainvälinen kaksinkertainen verotus vältetään. Verosopimusmääräykset eivät käytännössä saa johtaa sellaiseen tilanteeseen, että Suomi ei saisi verottaa ulkomaille maksettuja tuloeriä, kuten tässä tapauksessa tiettyjä eläkkeitä, tai että tuloeriä ei käytännössä verotettaisi missään maassa.

Lisäksi pidämme tärkeänä, että nykyisen verosopimuksen kiinteää omaisuutta ja luovutusvoittoa koskevat määräykset muutetaan mahdollisissa uuden verosopimuksen jatkoneuvotteluissa. Nykyiset sopimusmääräykset ovat käytännössä johtaneet siihen, että Suomi ei ole saanut verottaa Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta tai myynnistä saatavaa tuloa tilanteessa, jossa Portugalissa asuva on saanut tällaista tuloa Suomesta. Tilannetta ei voida Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen osalta pitää hyväksyttävänä, kun Suomen solmimissa muissa verosopimuksissa on nykyään vakiintuneesti sellaiset verosopimusmääräykset, jotka mahdollistavat Suomen verotusoikeuden edellä mainittujen tuloerien osalta.

SAK:n näkemyksen mukaan Suomen tulee pitää kiinni nykyisestä verosopimuspolitiikastaan ja tavoiteltava ja hyväksyttävä ainoastaan sellaisia verosopimusmääräyksiä, jotka toteuttavat edellä mainitut tärkeänä pitämämme päämäärät.

Kuten hallituksen esitysluonnoksessakin on esitetty, verosopimuksen irtisanominen johtaa tilanteeseen, jossa verosopimus ei enää rajoita sopimusvaltion oikeutta soveltaa kansallista verolainsäädäntöään. Tällaisessa verosopimuksettomassa tilanteessa verotus määräytyisi myös Portugalissa Portugalin kansallisen verolainsäädännön mukaan. Hallituksen esitysluonnoksen taloudellisia vaikutuksia koskevassa kohdassa tai yksityiskohtaisissa perusteluissa ei ole tarkemmin selvitetty, mitä verosopimuksen irtisanominen käytännössä taloudellisesti tarkoittaisi Portugaliin sijoittautuneiden suomalaisten yritysten kannalta. Tämä olisi tässä yhteydessä myös tärkeää selvittää.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry