Paraplyavtal för kamp mot den växande arbetslösheten
FFC:s ordförande Lauri Lyly vill se konkreta resultat redan under de närmaste veckorna
FFC:s ordförande Lauri Lyly vädjar seriöst till arbetsmarknadsparterna och landets regering för ett avtal som stöder sysselsättningen i vårt land. Han säger att man istället för att sitta och avvakta borde lägga i en helt ny växel. Vi behöver konkreta resultat redan under de närmaste veckorna, för arbetslösheten bara fortsätter att öka och arbetsmarknadsrundan pressar på.
– Jag utmanar seriöst EK och övriga arbetsgivare och löntagarorganisationerna att börjar arbeta med en ny överenskommelse som stärker sysselsättningen, sade Lyly på torsdagen inför FFC:s fullmäktige i Nurmijärvi.
Trots att ännu inget genombrott har skett för att få till stånd någon bredare uppgörelse till stöd för branschernas förhandlingar, har arbetsmarknadens centralorganisationer fört bakgrunddiskussioner sinsemellan och med landets regering, berättade Lyly. I samband med dessa samtal har man enats om bland annat nivån på arbetslöshetsförsäkringsavgiften nästa år.
– Det har aldrig uppstått några inkomstpolitiska avtalsuppgörelser utan en stark vilja. Vilja har krävts av såväl fackföreningsrörelsen som andra medverkande. Om vi nu försöker skapa ett nytt slags avtal, enligt regnbågsmodell, krävs återigen fackets uttalade vilja. Det är oss alla till gagn att vi under kriser kan ty oss till varandra. Det är det solidariteten handlar om, sade Lyly.
Han sade också att den gemensamma viljan borde uttryckas nu i höst och under den kommande vintern. Enligt Lyly tyder alla tecken på att arbetsgivarna ensamma dikterar avtalens innehåll. Vid likvärdiga förhandlingar krävs det ändå två starka parter och löntagarna skall vara en av dem.
I sitt tal nämnde Lyly ett flertal sysselsättningsfrämjande projekt, exempelvis en tänkbar investeringsboom som satsar på ren teknik. Han nämnde också behovet av stimulans.
– I dessa osäkra ekonomiska tider, i denna upprörande sysselsättningssituation finns det ingen orsak att upphöra med den stimulerande ekonomiska politiken. Upplivningsåtgärderna får inte stoppas förrän patienten klarar av att andas på egen hand.
– Som en tillväxtmotor kunde man erbjuda klimatmötet i Köpenhamn i december. Vi önskar att konferensen leder till ett globalt och ambitiöst klimatavtal som tryggar förutsättningarna för liv också för kommande generationer. Vi önskar också att konferensens beslut bemöter produktionsförhållandena i olika sektorer likvärdigt.
– Om vi globalt skall åstadkomma ett trovärdigt politiskt avtal om minskade utsläpp, bör det leda till ett massivt förnyande av produktionsanläggningar, samhällsstrukturer och andra kapitalvaror. På det sättet skulle vi få igång en ny investeringsboom, jämförbar med de gyllene åren i världsekonomin, där efterfrågan på ren teknik växer explosionsartat.
– Finland skulle, som producent av energieffektiva investeringsprodukter av hög kvalitet, ha stora möjligheter att dra nytta av en sådan tillväxtboom, sade Lyly.