Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Oklarheter med nollarbetsavtal…

Frågor om bland annat lön, semesterersättning och oklara arbetsvillkor fick rådgivaren Sini Siikström svara på under sommaren.

Nyhetsartikel

Oklarheter med nollarbetsavtal under sommaren

Fackets rådgivning Sommarjobbarinfo kontaktades drygt 550 gånger under sommaren. Rådgivningen var öppen från början av maj till slutet av augusti och det var aningen fler som tog kontakt i år jämfört med tidigare år.

Enligt juridikstuderande Sini Siikström, som svarade på sommarjobbarnas frågor, var många medvetna om sina rättigheter, men ville kontrollera att de förstått lagar och avtal rätt. Men det fanns också en stor grupp som var betydligt sämre insatta.

– Alla förstod inte villkoren i sina arbetsavtal. Det kom som en överraskning att till exempel arbetstiden kunde vara noll timmar, berättar hon.

En betydande del av dem som kontaktade rådgivningen hade så kallade nollarbetsavtal, avtal utan minimiantal arbetstimmar.

– Det är säkert många som blev så glada över att överhuvudtaget ha fått ett jobb, att de inte tog en närmare titt på vad de undertecknade.

Sini Siikström betonar att det är viktigt att förstå innebörden i det avtal man undertecknar. Om något är oklart, lönar det sig att fråga.

Det kom också fram fall där arbetsgivare försökte utnyttja arbetstagarnas okunskap, till exempel när man under anställningen ville göra upp ett nytt avtal med sämre arbetsvillkor.

Många frågor om löner

Många som kontaktade rådgivningen hade frågor om löner. Provisionsvillkoren inom bland annat telefonförsäljningsbranschen har vållat huvudbry. Ibland har lönen blivit låg när sommarjobbarna inte har lyckats sälja så mycket som de trott.

Sini Siikström påpekar att också sommarjobbare tjänar in semester. Om man inte har kunnat hålla semester under anställningen, ska semesterersättningen betalas ut i pengar.

– Det lönar sig att kolla lönekvittot för att försäkra sig om att arbetsgivaren har betalat semesterersättningen.

Rådgivningen för sommarjobbare upprätthålls av de fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava.

Jonny Smeds