Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Regionorganisationen väckte de…

Nyhetsartikel

Regionorganisationen väckte debatt

FFC:s kongress i Tampere-talo. Foto: Petri Laitinen

FFC:s 18:e kongress

Då kongressen debatterade FFC:s målprogram för åren 2011-2016 väckte bland annat den regionala organisationen debatt. FFC:s styrelse fattade tidigare i år ett principbeslut om att minska antalet regionkontor från tretton till sju. Många ombud talade nu för att skriva in i målprogrammet att regionkontoren måste bevaras.

– Varför ska FFC stänga sitt regionkontor i Rovaniemi? Avstånden är långa i Lappland och regionen går dessutom i bräschen inom många områden, sa Juha Karppinen från Metall och lyfte fram bland annat gruv-, energi- och turismbranscherna.

Också representanter för övriga delar av landet var bekymrade över regionernas framtid.

Flera ombud lyfte fram FFC:s ställning som intressebevakare. Bland annat Esa Valkonen från Träfacket kritiserade FFC för att ha blivit en åskådare då Finlands Näringsliv EK dikterar villkoren.

– Vi måste hålla fast vid trepartssystemet.

Flera ombud efterlyste nya tag i medlemsrekryteringen och betonade bland annat vikten av sociala medier.

Sammanlagt höll ombuden 62 anföranden i debatten. Många berömde också målprogrammet som går under namnet ”Eget arbete, gemensamma rättigheter”.

– Med målprogrammet vill vi berätta att alla ska få ha ett arbete, men också ett arbete där man känner att man kan utvecklas och växa, sa ordförande Lauri Lyly.

– Utöver arbetet behöver vi alla gemensamma rättigheter, det vill säga möjligheten att förhandla och komma överens om jobbets innehåll och villkor. Det är viktigt att notera att programmet inte utgår från makroekonomiska sfärer, utan från den enskilda arbetaren, sa Lyly.

Han presenterade också sin syn på den regionala verksamheten.

– Är vi organiserade på ett sätt som 2000-talet förutsätter? Jag anser att den lokala verksamheten har tillräckliga ekonomiska resurser, men frågar mig om resurserna används till en så effektiv intressebevakning som möjligt.

Harri Melin, Matti Apunen och Eija Hietanen. Foto: Petri Laitinen

Som inledning på diskussionen om målprogrammet hölls också en paneldebatt där direktör Matti Apunen vid Näringslivets delegation EVA och sociologiprofessorn Harri Melin vid Tammerfors universitet gav sin syn på FFC:s framtid.

– Jag hoppas att FFC kan uppfylla fyra roller – förkämpe, koordinerare, utvecklare och debattör, sa Harri Melin.

– Jag hoppas att facket kan inse de yttre realiteterna och visa flexibilitet. Man kan inte vara rädd för framtiden, för då intar försvarsställning, framhöll Matti Apunen och betonade att det är svårt att utvecklas då man befinner sig i försvarsställning.

Foton från FFC:s kongress (Flickr)

www.sak.fi/edustajakokous (på finska)