Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter FFC:s mål att förlänga fadersk…

Nyhetsartikel

FFC:s mål att förlänga faderskapsledigheten

Foto: Ville Juurikkala.

FFC anser att alla småbarnspappor borde ha rätt till s.k. pappamånad. Därför beslöt FFC att ställa sig bakom förslaget att förlänga faderskapsledigheten med sju dagar. Förslaget framfördes av den arbetsgrupp som har dryftat familjeledigheterna och som blev klar med sitt arbete i slutet av förra året. Efter förlängningen blir faderskapsledigheten 25 vardagar.

FFC:s socialpolitiska sekreterare Mirja Janérus ondgör sig över att FFC i efterdebatten har stämplats som motståndare till förlängd pappaledighet.

– Från början var FFC:s målsättning en pappamånad, men arbetsgruppens ordförande, som representerade social- och hälsovårdsministeriet, meddelade att det inte var möjligt att förlänga ledigheten med mer än sex dagar. Mot slutet gick arbetsgruppen in för en kompromiss om de sju dagarna. Om statens budget, i motsats till ministeriets tidigare ståndpunkt, har rum för en längre förlängning av pappaledigheten än vad som har föreslagits, accepterar FFC erbjudandet, säger Mirja Janérus. Hon är FFC:s representant i trepartsarbetsgruppen för familjeledigheter.

Arbetsgruppens förslag en kompromiss

Mirja Janérus betonar att arbetsgruppens förslag är en kompromiss, där ingen av förhandlingsparterna uppnådde alla sina mål. Förlängningen av pappaledigheten var bara en av de frågor som behandlades.

– Förslaget innehåller mycket mer än fäders rätt till längre ledighet. Familjerna får fler flexibla valmöjligheter och en del luckor i socialskyddet täpps till.

Enligt Mirja Janérus anser man inom FFC att man nu har tagit steg i rätt riktning.

– Det här är ett bättre alternativ än att arbetsgruppens arbete igen en gång hade gått om intet pga. oenighet.

FTFC och Servicearbetsgivarna lämnade avvikande åsikt till protokollet beträffande faderskapsledighetens längd. Av löntagarcentralerna var förutom FFC också Akava för förslaget, liksom arbetsgivarcentralen TT, Kommunala arbetsmarknadsverket, finansministeriets, social- och hälsovårdsministeriets och arbetsministeriets tjänstemän, samt Företagarna i Finland.

FTFC och Servicearbetsgivarna lade fram en modell för pappaledigheten enligt vilken bara de fäder som tar ut minst två veckor av den nuvarande föräldraledigheten skulle ha rätt till en ny tolv dagars ledighet avsedd bara för fäder. En sådan modell är orättvis mot en del familjer, menar Mirja Janérus.

– Familjerna behöver verklig valfrihet, för det att familjeledigheterna fördelas ojämnt handlar ofta om andra saker än om attityder. Det aktuella förslaget om att tvinga fäderna att ta ut en del av föräldraledigheten skulle till exempel leda till att mödrar i atypiska arbetsförhållanden fick orimligt stora försämringar i sina förmåner, säger Janérus.

Enligt statistiken utnyttjas pappaledigheten av över 70 procent av fäderna, medan knappt tre procent tar ut föräldraledighet.

Perho överraskade med eget förslag

Inom FFC har man förundrat sig över social- och hälsovårdsminister Maija Perhos (saml.) agerande i frågan. Ministeriets tjänstemannarepresentanter i arbetsgruppen står bakom förslaget, men minister Perho förefaller att ha bytt åsikt efter det att arbetsgruppen fick sitt arbete klart. Perho tillkännagav plötsligt att hon vill ha tolv dagars förlängning i pappaledigheten, men ändå utan FTFC:s och Servicearbetsgivarnas föreslagna begränsningar beträffande föräldraledigheten. Familjeldigheterna finansieras i princip via sjukförsäkringen.

– Inte i vare sig arbetsgivarnas eller arbetstagarnas sjukförsäkringsavgifter har man avtalat om någon förhöjning, så förlängningen av faderskapsledigheten bekostas med budgetmedel, säger Janérus.

Totalkostnaderna för de förslag som har ställts av arbetsgruppen för familjeledigheter torde uppgå till cirka tio miljoner euro. Enligt Janérus återstår det att se hur stora anslag finansministeriet har hittat för ändamålet.

Pirjo Pajunen