Semesterlagen till riksdagen ännu i höst
Förslaget till reform av semesterlagen avlåts till riksdagen under höstens lopp. I slutskedet av lagberedning seglade det upp en konflikt om rätten att byta den femte semesterveckan till pengar. Arbetsminister Tarja Filatov bad i oktober om respit med avlåtandet av lagförslaget för att ännu höra arbetsmarknadsorganisationerna i frågan.
Löntagarorganisationerna har motsatt sig att lagreformen skulle möjliggöra byte av den femte semesterveckan till pengar. FFC lade under beredningen fram en kompromiss om att möjligheten att avtala om den femte semesterveckan skulle förverkligas i de branschvisa kollektivavtalen.
&#;8211 Det finns en risk att man förlorar rätten till semesterpenning om man byter den femte semesterveckan till semesterersättning eller använder den för att förkorta arbetstiden. Också av den orsaken vore det motiverat att förverkliga reformen via kollektivavtalen. Då kunde förbunden i samma veva avtala om utbetalning av semesterpenning, säger Jorma Rusanen, ansvarig jurist på FFC.
Enligt semesterlagskommitténs betänkande är det möjligt att byta den femte semesterveckan mot pengar bara med arbetstagarens medgivande. Löntagarorganisationerna anser att frivilligheten i praktiken inte nödvändigtvis kommer att förverkligas. Bytesmöjligheten kan enligt Rusanen leda till att arbetstagarna tvingas att avstå från sin vinterledighet, pga. arbetsgivarens påtryckning, i synnerhet i företag med få anställda.
– Den enskilda arbetarens förhandlingsposition på arbetsplatsen är ofta mycket svag, påpekar Rusanen.
Lagreformen förbättrar korttidsarbetarnas semesterrättigheter och ökar möjligheterna att flexa med sin semester genom att möjligheterna att spara semester ökas. Den nya lagen bygger på den gällande semesterlagen men den anpassar bl.a. EU:s direktiv om arbetstid och atypiskt arbete. Lagen ska enligt planerna träda i kraft nästa år.