Matbiten: Höstlig blomkålspuré
Årets grönsak, blomkålen, är en matig grönsak som ger bra mättnad. Inhemsk blomkål finns ännu en tid framöver i handeln. Nu gäller det att tillreda olika läckra rätter till vardag och fest av den.
250 g potatis
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1–2 färsklök med blast
1 blomkålshuvud, delad i fyra bitar
1 l grönsaksbuljong (1 tärning per 1 l vatten)
½ l kantarell eller annan svamp
basilika, persilja eller annan ört
1 dl riven Västerbottenost
1 dl grädde
ev. salt & peppar
Skala potatisen och skär den i klyftor. Krossa vitlöken och skiva färsklöken. Spara en del till garnityren. Värm upp en tjockbottnad kastrull och häll i en skvätt olja. Fräs lök och potatis under omrörning. Tillsätt vätskan och låt koka 10 minuter.
Tillsätt blomkålen och låt koka mjukt. Slå av en del av kokspadet (och ta tillvara), tillsätt ost, grädde och rejält av favoritörten. Purea med stavmixer. Späd på med kokspadet för att få den perfekta konsistensen.
Ansa svampen och stek den torr i het panna tillsammans med lite av löken. Smaka av soppan och toppa portionerna med svampen och lökblandningen.