Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Ugnsbakad potatis me…

Ugnsbakad potatis. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Ugnsbakad potatis med het köttfyllning

Ugnsbakad potatis är uppesittarkvällens ultimata måltid eller omväxling till den traditionella julmaten. Fyllningen kan varieras i det oändliga. I dagens recept hottar vi upp köttfärsen med julens kryddor.

4 st potatisar/person (Rosamunda, Bella rosa eller annan mjölig sort)

300 g köttfärs

1 rödlök, tärnad

2 vitlöksklyftor

1 krm salt

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

1 tsk pomeransskal

1 msk torkad basilika

1 msk rödvinsvinäger

2 msk tomatpuré

ca 2 dl vatten


Sås till toppning:


150 g yoghurt (10 %)

1 dl finklippt persilja

½ finhackad rödlök


Borsta potatisen ordentligt och baka i 200 graders ugnsvärme i ungefär en timme. Ju större potatis, desto längre bakningstid.


Bryn lök och kött i stekpanna och tillsätt vatten. Smaksätt med tomatpuré, vinäger, salt och kryddor. Låt puttra på svag värme i en halv timme. Kontrollera smaken.


Fyll den snittade potatisen med köttfärs och toppa med yoghurtsåsen.


Tips! Nagga potatisen och värm den i mikro i några minuter innan du skär ett snitt i den och bakar den mjuk i ugn. Det förkortar tillredningstiden avsevärt.