Matbiten: Ugnsbakad potatis med het köttfyllning
Ugnsbakad potatis är uppesittarkvällens ultimata måltid eller omväxling till den traditionella julmaten. Fyllningen kan varieras i det oändliga. I dagens recept hottar vi upp köttfärsen med julens kryddor.
4 st potatisar/person (Rosamunda, Bella rosa eller annan mjölig sort)
300 g köttfärs
1 rödlök, tärnad
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk pomeransskal
1 msk torkad basilika
1 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
ca 2 dl vatten
Sås till toppning:
150 g yoghurt (10 %)
1 dl finklippt persilja
½ finhackad rödlök
Borsta potatisen ordentligt och baka i 200 graders ugnsvärme i ungefär en timme. Ju större potatis, desto längre bakningstid.
Bryn lök och kött i stekpanna och tillsätt vatten. Smaksätt med tomatpuré, vinäger, salt och kryddor. Låt puttra på svag värme i en halv timme. Kontrollera smaken.
Fyll den snittade potatisen med köttfärs och toppa med yoghurtsåsen.
Tips! Nagga potatisen och värm den i mikro i några minuter innan du skär ett snitt i den och bakar den mjuk i ugn. Det förkortar tillredningstiden avsevärt.