Luft och deltid på agendan
Dålig inomhusluft och många deltidsanställningar hör till utmaningarna i Malax, säger Johan Berts. Det positiva är ändå att kommunen har haft råd att investera och att man inte har haft uppsägningar eller permitteringar.
Malax åldringshem i Pixne är nästan öde. Klienterna lämnade den fuktskadade byggnaden i våras, men kökspersonalen jobbar fortfarande kvar. En av dem är Johan Berts, som också är huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig i Malax.
– Vissa har problem med ögonen, andra med luftrören. Det finns en oro – hur länge tar det innan man får allvarligare bekymmer? Problemet är att det inte finns något ställe som vi kan flytta köket till, säger Johan.
Just nu planeras ett nytt åldringshem i Malax, men inget kök i anslutning till det. Vård- och landskapsreformen gör nämligen att inga större byggprojekt kan genomföras.
Överlag är Johan ändå nöjd över att Malax kommun har haft råd att investera.
– Det som blir kvar i kommunens regi efter vårdreformen – framför allt skolor och dagis – är faktiskt bra här i kommunen. En annan bra sak är att vi inte har haft uppsägningar eller permitteringar, säger Johan som har varit huvudförtroendeman i fyra år.
Mycket att packa
– Det bästa med kockjobbet är att det är så intressant. Man får pröva nya saker och laga god mat, säger Johan Berts.
Fem personer jobbar i köket i det nedlagda åldringshemmet.
– Numera lagar vi ingen frukost, så dagen börjar klockan sju eller åtta med matlagning. Klockan elva ska maten vara färdig.
Hemservicen kör ut maten i Malax. Också några handikapp- och äldreboenden samt missbrukarkliniken Pixnekliniken får sin mat från köket där Johan jobbar. Antalet portioner är cirka 100–120 under vardagarna.
På helgerna blir det cirka 150 portioner lunch och 100 portioner middag. Då kokar man nämligen mat för hemvården och äldreboenden i Petalax också.
– En stor del av jobbet är att packa maten i personliga portionslådor och värmelådor. Det tar mycket tid när man ska se vem som ska ha mat och vad de har för dieter.
Eftersom man är så få är Johan och hans arbetskamrater tvungna att jobba två helger av tre.
– Det är visserligen lite bättre betalt på helgerna, men vi skulle gärna komma in i en fas där man arbetar varannan helg. Så gör de på andra kök.
Kämpar mot ofrivillig deltid
Johan Berts berättar att Malax kommun har relativt många deltidsanställda. Det är något han som förtroendeman vill se närmare på.
– Det finns förstås många som frivilligt jobbar deltid, men också sådana som vill arbeta mer. Jag förstår inte vad man sparar på att ta in vikarier i stället för att ge mer arbetstid åt dem som redan är anställda.
Det bästa med förtroendemannauppdraget är enligt Johan när man lyckas reda upp och lösa de bekymmer som medlemmarna har.
– Det sämsta är när man är tvungen att tala om samma sak vecka ut och vecka in, när det är svårt att få ett avslut.
Sina egna utmaningar medför också det att Malax, med ungefär 5 500 invånare, är en liten kommun där alla känner alla. Eftersom Johan är både huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig har han ett tungt lass att dra.
– Det skulle vara bra att vara två personer, att ha någon att diskutera och bolla tankar med.
Ishockey på fritiden
Ett stenkast från Johans arbetsplats finns den nybyggda ishallen i Malax.
– Jag brinner för ishockey. Jag har spelat sedan jag var sju–åtta år och gör det än i dag, på ”gubbhockeynivå”. Jag sitter i juniorhockeysektionen i Malax IF och är med i sekretariatet på herrlagets matcher.
Jonny Smeds