Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter FFC:s ungdomspolitiska program…

Nyhetsartikel

FFC:s ungdomspolitiska program: Tryggt liv för unga

Undomens år 2003_kehykset

FFC:s nya ungdomspolitiskt program offentliggjorde den 23 juli 2003. Det godkändes i FFC:s vårfullmäktige. En röd tråd i programmet är att de ungas livssituation ska ses som en helhet där man inte separerar delområdena från varandra. Utbildning, arbets- och familjelivet liksom ålderdomens trygghet utgör individens livsbana som består av ett otal skeden och livssituationer. FFC:s förra ungdomspolitiska program var från 1997.

Utbildningen

En hög kunskapsnivå är ett av det finländska samhällets viktigaste trumfkort också i framtiden. Var och en som avslutar grundskolan bör ha lika möjligheter att utbilda sig för det yrke han väljer, oberoende av boendeort, förmögenhet och personliga egenskaper. Utbildning som leder till examen ska också i framtiden vara avgiftsfri. Det har fattats flera principbeslut om att höja yrkesutbildningens anseende men inte ens de olika kampanjerna för samma mål räcker till för att förändra attityderna. Det behövs också bl.a. mera pengar. Viktigt är också att man inser att den kommande pensionsvågen drabbar de s.k. arbetaryrkena allra mest. Yrkesutbildningen har utvecklats mycket under det senaste decenniet. Bl.a. har en minst halvårig period av inlärning i arbetet kommit till och det är ett steg i rätt riktning men systemet behöver utvecklas en hel del innan det fungerar friktionsfritt. Studiestödssystemet måste revideras för att på allvar ge de unga möjligheter att satsa på studier och bli klara med studierna i rimlig tid, oberoende av föräldrarnas ekonomi.

Arbetslivet

De ungas, och i synnerhet unga kvinnors, entr i arbetslivet präglas ofta av osäkerhet. De unga används som buffertarbetskraft och får nöja sig med små snuttar av arbete. Det är svårt att få fotfäste i arbetet och i samhället överlag och därför dröjer det ofta länge innan de unga kan börja leva ett självständigt liv och bilda familj. Arbetslösheten är fortsättningsvis det största problemet. Den hållbaraste metoden på sikt är att rikta utbildningsinsatserna rätt. Men det behövs också skräddarsydda sysselsättningsåtgärder.

Välfärdsstaten

I en situation där den åldrande befolkningen växer, den förväntade livslängden ökar och de skaror som gör sin entr på arbetsmarknaden blir allt mindre är det motiverat att öka möjligheterna att delta i arbetslivet.

Småbarnsföräldrars möjligheter att förvärvsarbeta bör stödas genom att trygga dagvårdsresurserna överallt i landet, genom att ge de yngsta skolbarnen subjektiv rätt till ledd morgon- och eftermiddagsverksamhet och genom att utveckla familje- och studieledigheterna. Varje arbetstagare bör också ha större inflytande över sina egna arbetstider.

Genom ungdoms- eller samhällsgarantin säkerställer man att alla unga som har varit arbetslösa i tre månader får antingen en studieplats, en praktikplats eller ett jobb. Bostadspolitiken bör stödas genom en omfattande samhällsstödd produktion av hyresbostäder till rimliga priser.

Facket

De värdefulla insikterna om hur arbetslivet fungerar och om fackets roll och uppgift går inte automatiskt i arv till kommande generationer. Ett sätt är att inleda fadderverksamhet i fackavdelningar och på arbetsplatser.

FFC:s nya ungdomspolitiskt program i sin helhet på finska (pdf)